Te niepozorne listki dostaniecie niemal w każdym większym sklepie, jednak wciąż znikają przy innych ziołach, a to wielka szkoda. Są bowiem nie tylko skarbnicą smaku i aromatu, ale też wielu cennych właściwości. Zobaczcie, co potrafią i spróbujcie wykorzystać je w kuchni. Szczególnie pysznie smakują po usmażeniu i w tej wersji mogą być genialnym dodatkiem niemal do wszystkiego.
Niedoceniane listki o wyjątkowych walorach
Jeśli nie poznajecie listków z powyższego zdjęcia, to już spieszymy z podpowiedzią. Otóż jest to szałwia, czyli popularna roślina z rodziny jasnowatych. Co istnieje aż 900 jej różnych odmian, ale zdecydowanie najcenniejsza jest szałwia lekarska. Choć wielu o niej słyszało, a nawet jadło ją w różnych daniach, to nie każdy wie, że oprócz walorów smakowych i zapachowych, ma ona też ogrom cennych właściwości dla zdrowia, przez co od lat wykorzystuje się ją w medycynie ludowej. Zobaczcie, co potrafi ta roślina, a od razu zechcecie zaprosić ją do swoich kuchni.
Szałwia - właściwości
Te niepozorne listki zawierają w sobie mnóstwo wartościowych składników, które świetnie wpływają na kondycję całego organizmu. Znajdziemy w nich między innymi cenne kwasy tłuszczowe, polifenole i saponiny. Wszystko to sprawia, że szałwia przynosi szereg korzyści:
- działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
- pomaga obniżać poziom cholesterolu,
- reguluje stężenie glukozy,
- wspomaga prawidłową pracę wątroby i żoładka,
- łagodzi kaszel i ból gardła,
- pomaga na ból zębów i dziąseł,
- przynosi ulgę przy dnie moczanowej i reumatyzmie,
- działa uspokajająco.
Jak wykorzystać listki szałwii w kuchni?
Te listki można dodawać do różnego rodzaju sosów i mięs, takich jak kurczak z szałwią. Zwykle jednak po prostu wrzucamy je do garnka czy na patelnię, aby oddały swój smak i aromat, a potem wyciągamy z gotowego dania. Niektórzy przygotowują też wartościowy napar z szałwii i popijają taką herbatkę z korzyścią dla całego organizmu. Mało się mówi jednak o pewnej świetnej metodzie, jaką jest smażenie liści szałwii na głębokim tłuszczu tak, aby zamieniły się w chrupiące "chipsy".
Tak przygotowane smażone liście szałwii genialnie chrupią, wzbogacając wszelkiego rodzaju sałatki. Co ciekawe, można je po prostu oderwać z łodyżek i od razu wrzucić na tłuszcz, ale jeszcze lepiej smakują obtoczone w tempurze. W takiej formie nabierają jeszcze większej chrupkości i pysznie smakują nawet solo, tylko oprószone odrobiną soli. Zobaczcie krótkie wideo pochodzące z Instagramowego profilu @sunnywithshadows.
Szałwia - przeciwwskazania
Mimo wielu korzyści, jakie przynosi szałwia, nie jest jednak ona wskazana każdemu. Po pierwsze, nie poleca się jej kobietom w ciąży i karmiącym. Ostrożność powinny zachować też osoby przyjmujące na stałe leki, gdyż szałwia może wchodzić w reakcje z niektórymi substancjami. Kolejnym przeciwwskazaniem do stosowania tych listków są choroby, takie jak nieżyt żołądka czy nowotwory.
Nawet jeśli nie dotyczą was żadne powyższe kwestie, zachowajcie umiar w spożywaniu tego składnika, gdyż w nadmiarze może on wywoływać nudności, wymioty, a nawet drgawki. Zanim więc włączycie szałwię na stałe do jadłospisu, lepiej skonsultujcie to z lekarzem.
Źródło: Instagram.com/sunnywithshadows/