Już rozpoczął się długo wyczekiwany sezon na pierwsze świeże owoce i warzywa. To dopiero początki, dlatego na razie musimy zadowolić się głównie rabarbarem, ale cierpliwości. Jeszcze kilka tygodni, a na bazarach i w supermarketach pojawią się pierwsze truskawki z pól.
Póki co możemy zadowolić się innymi owocami, które są dostępne przez cały rok, czyli jabłkami. Zrobicie z nich na przykład szarlotkę - a jeżeli znudziło się wam to ciasto w klasycznej wersji, zróbcie je jeszcze inaczej. W tym celu wykorzystajcie pewne owoce z puszki.
Morelotka, czyli ciasto lepsze od szarlotki
Owocami, które również da się kupić w sklepie niezależnie od panującej pory roku, są oczywiście te sprzedawane w puszkach. Na przykład morele, które genialnie pasują do klasycznego ciasta z kruszonką.
Ułóżcie je gęsto na cieście zamiast jabłek, posypcie i wrzućcie do piekarnika. To pyszny i słodki wypiek, który pasuje na każdą okazję. Przepis na morelotkę, czyli ciasto z morelami z puszki, znajdziecie poniżej.
Przepis na morelotkę
Składniki na formę o wymiarach 27 x 18 cm:
- 1 puszka moreli w syropie
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 100 g cukru + 10 g cukru waniliowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 40 g masła
Przygotowanie:
- Do miski wbijcie 2 całe jajka. Dodajcie cukier biały i waniliowy oraz szczyptę soli. Utrzyjcie za pomocą miksera na gładką, puszystą masę.
- Następnie wlejcie 100 ml oleju, dodajcie 100 g jogurtu i ponownie wymieszajcie.
- Wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujcie przez kilka minut, aż masa będzie jednolita.
- Odcedźcie morele z syropu i pokrójcie je w cienkie plastry.
- Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Wlejcie do środka ciasto, wyrównajcie je z wierzchu i ułóżcie na nim plastry moreli.
- Wymieszajcie 50 g mąki i cukru oraz 40 g cukru. Powstałą kruszonką posypcie wierzch ciasta.
- Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 35 minut. Smacznego!