Co powiecie na to, aby kubek kawy zastąpić owocowo-warzywnym koktajlem? Efekty uboczne z pewnością wam się spodobają. Poprawa jakości snu, energia od rana oraz mniejsza chęć na podjadanie w ciągu dnia. Możecie go wypić również zamiast pierwszego czy drugiego śniadania, gdy jesteście w biegu. Lekko schłodzone lum zmrożone składniki mogą posłużyć latem do zrobienia smoothie o gęstszej i wyraźniejszej teksturze. W poniższej poradzie znajdziecie pełny przepis.
Jak zrobić zielony koktajl witaminowy?
Kilka źródeł witaminy C w jednym koktajlu to bogactwo energii i dobrego humoru od rana. Liście pietruszki oraz cytryna to świetna kombinacja, która orzeźwia i pomaga rozprawić się z infekcjami w chłodniejsze dni. Sprawdźcie, co będzie wam potrzebne:
Składniki:
- 2 cytryny,
- dojrzały banan,
- pęczek pietruszki,
- pół szklanki wody,
- łyżeczka miodu,
- kostki lodu lub pokruszony lód.
Przygotowanie:
- Obierzcie cytryny ze skórki - najlepsze będą te ekologiczne, bez woskowania.
- Pokrójcie i przełóżcie do blendera.
- Pietruszkę przemyjcie pod bieżącą wodą i wstępnie posiekajcie. Dodajcie do blendera.
- Obierzcie banana i dodajcie do zblendowania.
- Wszystkie składniki najlepiej zmiksować tuż przed podaniem - nie dolewajcie ciepłej wody, gdyż witamina C już w 70 stopniach Celsjusza ulega rozpadowi.
- Tak przygotowany koktajl należy wypić w przeciągu godziny od przygotowania.
Jeżeli nie lubicie specyficznego smaku pietruszki, możecie zastąpić go selerem naciowym. Jest znacznie delikatniejszy w smaku. Banan dodatkowo niweluje nieprzyjemny posmak. Możecie zrezygnować z dodatku miodu na rzecz stewii czy erytrytolu. Wybierając dojrzałego banana nie ma obaw, że smoothie będzie zbyt kwaśne i szczypiące w język.