Składniki (na 2 porcje):
– 4 jajka (duże i jak najświeższe)
– 2 kromki dobrego chleba tostowego
– serek Twój Smak Aksamitny z ziołami (dawna Milandia)
– łyżka śmietany 18%
– łyżka musztardy Dijon
– 4 grube plastry boczku
– pół pęczka szczypiorku
– garść roszponki lub listków buraka
– 4 łyżki ikry łososia
Wykonanie (10 minut):
W miseczce zmieszaj łyżkę śmietany z łyżką musztardy.
Podgrzej mocno w garnku kilka litrów wody, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
Każde jajko przygotuj w następujący sposób: wbij je do miseczki z wodą, w garnku z podgrzaną wodą zrób łyżką wir i wlej jajko, po czym gotuj je przez 3 minuty.
Usmaż na patelni 4 plastry boczku.
Przyrumień tosty na patelni lub na ruszcie. Posmaruj je grubo serkiem, połóż plastry usmażonego bekonu, na to zieleninę, a na wierzch jajko i sos śmietanowo-musztardowy. Udekoruj ikrą łososia i posiekanym szczypiorkiem.
Podawaj z prostą sałatką.
Więcej przepisów znajdziesz TU
Komentarze