Składniki (na 8 porcji):
– 250 ml mleka
– 250 ml wody
– 200 g mąki pszennej
– olej rzepakowy do smażenia
– 1 kg buraków
– 2 opakowania serka Twój Smak naturalnego
– kilka łyżek jogurtu greckiego z Piątnicy
– pęczek natki pietruszki
– pęczek bazylii
– pęczek szpinaku
– pęczek koperku
– pęczek botwiny
– sól i pieprz
Wykonanie (75 minut):
Buraki piecz przez godzinę w 200 stopniach. Po przestudzeniu obierz je i pokrój w cienkie plastry.
Połącz mleko z wodą, dodaj szczyptę soli oraz mąkę, wymieszaj wszystko na gładkie ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny.
Botwinę, natkę pietruszki, koperek, bazylię i szpinak grubo posiekaj. Odłóż trochę natki do przybrania.
Serek Twój Smak wymieszaj z jogurtem greckim, żeby się dobrze rozsmarowywał, dopraw solą i pieprzem.
Posmaruj patelnię ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju rzepakowym, wyciągnij ciasto z lodówki i usmaż cienkie naleśniki.
Połóż pierwszy naleśnik na talerzu, posmaruj go grubo serkiem, ułóż warstwę buraków, posyp ziołami i przykryj następnym naleśnikiem. Rób w ten sposób kolejne piętra aż do wyczerpania składników. Ostatni naleśnik posmaruj serkiem i udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.
Nie czekaj na okazję, żeby zjeść ten tort.
Więcej przepisów znajdziesz TU
Komentarze