Na urodziny czy inną podniosłą okazję wypada przygotować ciasto. I to nie byle jakie. Na stole mogą się pojawić różne wypieki, ale nie może zabraknąć pozycji obowiązkowej w postaci tortu. Ten rodzaj ciasta nie jest bardzo trudny w przygotowaniu, ale za to mocno czasochłonny. Trzeba w końcu upiec biszkopt (a nawet kilka), przygotować krem i inne słodkie masy, którymi przełożymy ciasto. Na koniec jeszcze specjalny krem do tynkowania oraz dekoracje.

To sporo pracy i nic dziwnego, że przygotowania zajmują dużo czasu. Alternatywą jest łatwy i szybki torcik, który zrobicie dosłownie w kilka chwil. Później wystarczy tylko odłożyć ciasto do stężenia na 2-3 godziny i gotowe. Jeżeli więc rano dostaniecie wiadomość o niespodziewanej wizycie, spokojnie zdążycie wszystko przygotować. 

Prosty przepis na tort 

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

  • 300 ml mleka skondensowanego 
  • 300 ml śmietany (można użyć śmietany zarówno 12%, 18%, jak i słodkiej śmietanki 30%)
  • 160 g podłużnych biszkoptów lub dowolnych herbatników
  • 100 ml zimnej wody oraz 25 g żelatyny
  • 2 banany lub inne świeże owoce (np. jeżyny, borówki, winogrona, maliny, truskawki itd.)

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miseczki żelatynę i zalejcie ją 100 ml zimnej wody. Dobrze wymieszajcie i odłóżcie na bok.
  2. Wyłóżcie dno tortownicy papierem do pieczenia. Boki posmarujcie olejem i przyklejcie do nich wycięte paski papieru.
  3. Pokrójcie biszkopty na mniejsze kawałki. Możecie wymieszać je pół na pół z lekko pokruszonymi herbatnikami lub użyć dowolnych ciasteczek w dowolnej konfiguracji).
  4. Obierzcie banany i pokrójcie je na dość cienkie plasterki. Inne wybrane owoce, na przykład borówki, truskawki czy jeżyny, umyjcie i osuszcie.
  5. Na dnie tortownicy ułóżcie warstwami biszkopty, następnie banany i tak dalej na zmianę. Na wierzchu połóżcie resztę owoców.
  6. Do miski przełóżcie śmietanę, wlejcie mleko skonsendowane i wymieszajcie trzepaczką. 
  7. Teraz do tych składników wlejcie żelatynę i dobrze wymieszajcie. 
  8. Znajdujące się w tortownicy składniki zalejcie powstałą masą i wyrównajcie z wierzchu. 
  9. Odłóżcie formę z tortem do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. Smacznego!