Racuchy czy pączki to jedne z najlepszych smażonych deserów z ciasta drożdżowego. Są tanie, proste i każdemu wychodzą. Co powiecie na to, aby połączyć je w jedno? Pyszne krążki w formie ślimaczków możecie zapakować do pracy czy w szkolną śniadaniówkę. Będą dobre nawet na drugi dzień, podane ze szklanka ciepłego mleka. Jeżeli jesteście fanami szarlotki, dodajcie do jabłek tarty cynamon, aby podczas smażenia roznosił się cudowny aromat przypraw. Nie czekajcie zbyt długo i przygotujcie ten fantastyczny deser w kilka minut.

Jak zrobić ślimaczki z jabłkami?

Puszyste, mięciutkie i chrupiące placki, które smakują jak racuchy i pączki w jednym. Nie musicie szukać wymyślnych składników, aby móc je przygotować. Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku jak je przygotować. To bardzo proste. Zróbcie od razu z podwójnej porcji, bo może się okazać, ze znikną zbyt szybko.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 7 g suchych drożdży instant,
  • 5 g sody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 duże jajko,
  • pół szklanki mleka pełnotłustego,
  • 2 twarde i soczyste jabłka.

Przygotowanie:

  1. Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie je w drobną kosteczkę.
  2. Przełóżcie do miseczki i dodajcie kilka kropel soku z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Następnie przesiejcie mąkę i sodę do miski.
  4. Dodajcie drożdże i sól.
  5. Wymieszajcie z mlekiem.
  6. Ciasto wyrabiajcie na niskich obrotach miksera przez około 10 minut.
  7. Odstawcie na 10 minut.
  8. Po tym czasie formujcie niewielkie krążki z ciasta.
  9. Zwińcie z dodatkiem jabłek.
  10. Smażcie na rozgrzanym oleju do 170 stopni Celsjusza przez około 3 minuty.
  11. Podajcie oprószone cukrem pudrem.

Jakie jabłka wybrać do pieczenia i smażenia?

Jabłka, które nadają się do smażenia czy pieczenia, to z reguły te, które mają twarde wnętrze i lekko kwaskowaty miąższ. Idealnie komponuje się to zwłaszcza w deserach, przełamując słodycz całości. W polskich sadach wiodą prym antonówki, malinówki czy szare renety, gdy mowa o tych pysznych plackach. Sprawdzą się także ligole czy jonagoldy, jeżeli nie możecie znaleźć tych starszych odmian. Pamiętajcie, aby zwracać uwagę na kolor końcówki - im bardziej zielonkawa przy dole, tym większe prawdopodobieństwo, że jabłka wróciły z chłodni i należy je wykorzystać maksymalnie w ciągu tygodnia.