Niedziela bez rosołu to niewyobrażalne odstępstwo dla wielu polskich gospodyń. Przygotowywany na warzywach korzeniowych, cebuli oraz mięsie jest najlepszym wstępem do drugiego dania. Ten ostatni dodatek powinien być bardzo przemyślany, inaczej z rosołu nici. Jak twierdzi znana restauratorka, jedno z mięs to najgorsze, co można włożyć do bulionu. Sprawdźcie koniecznie, nim zaczniecie gotować weekendowy obiad.

Które mięso jest najgorsze do rosołu według Magdy Gessler?

Najlepszym mięsem, które powinno znajdować się w rosole jest kaczka lub szponder wołowy. Dodatkowo kurze łapki lub gicze wieprzowe zagęszczą wywar i sprawią, ze będzie bogaty w kolagen. Idealną częścią jest także ogon wołowy, który poprawia jego konsystencję i kolor. Natomiast według Magdy Gessler najgorszym mięsem jest kura. Jak twierdzi restauratorka, jest uzupełnione hormonami, które są niezwykle szkodliwe podczas wygotowywania w wywarze.

Polacy myślą, ze kura to mięso. A kura to hormon.

- podkreśla Magda Gessler

Przepis na najlepszy rosół według Magdy Gessler

Składniki:

  •     2 kg kaczki
  •     0,5 kg szpondra
  •     3 marchewki
  •     1 duża cebula
  •     korzeń selera
  •     2 pietruszki
  •     por (białą część)
  •     4 liście laurowe
  •     7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  •     kilka suszonych podgrzybków
  •     duży liść kapusty
  •     natka pietruszki
  •     sól

Przygotowanie:

  1. Mięso należy włożyć do zimnej wody i zagotować razem z przyprawami.
  2. Następnie wybierzcie zbierające się szumowiny.
  3. Gotujcie przez około 90 minut
  4. Warzywa najlepiej wcześniej podpiec, aby miały bardziej wyrazisty smak.
  5. Cebulę należy opalić nad gazem.
  6. Dodajcie warzywa, namoczone grzyby i kapustę do wywaru.
  7. Gotujcie jeszcze przez około 2 godziny na wolnym ogniu.
  8. Tak przygotowany rosół będzie niezwykle esencjonalny i klarowny.