Ciasto drożdżowe zazwyczaj kojarzy nam się ze słodkim smakiem, z dodatkiem kruszonki i owoców. Nie jest to jednak jedyna możliwość przyrządzenia tego specjału. Okazuje się, że może doskonale smakować również w wersji wytrawnej. Cała tajemnica genialnego smaku tkwi w 1 nietypowym dodatku.
Ciasto drożdżowe z 1 nietypowym dodatkiem
Ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej zasmakuje każdemu. Wszystko za sprawą 1 składnika – jest nim czosnek. Dzięki niemu smak wypieku staje się wyrazisty, a zarazem delikatny. Efekt końcowy zachwyci was harmonijną całością.
Ciasto czosnkowe doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup i sosów, jednak będzie też dobrze smakować w postaci samodzielnej przekąski.
Przepis na ciasto czosnkowe
Potrzebne składniki:
- 300 ml ciepłego mleka,
- 500 g mąki,
- 11 g suchych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 pęczek koperku,
- 1 główka czosnku,
- 200 g masła,
- 200 g sera.
Sposób przygotowania:
- Najpierw połączcie ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, a następnie wymieszajcie całość, przykryjcie folią i odstawcie na ok. 10 minut.
- Po tym czasie zdejmijcie folię i mieszajcie do momentu, aż składniki się ze sobą połączą.
- Przesiejcie mąkę i dodajcie oliwę.
- Ze składników, które znajdują się w naczyniu, zagniećcie ciasto i odstawcie na godzinę.
- Posiekany koperek i czosnek umieśćcie w kielichu blendera, rozdrobnijcie, a następnie połączcie z masłem.
- Rozwałkujcie ciasto i posmarujcie przygotowanym nadzieniem.
- Ciasto zwińcie w rolkę i podzielcie na 2 równe części.
- Z dwóch części rolki splećcie warkocz i umieśćcie go w naczyniu do pieczenia. Wcześniej posypcie jego wierzch startym serem oraz solą.
- Ciasto pieczcie przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.