Ciasto drożdżowe zazwyczaj kojarzy nam się ze słodkim smakiem, z dodatkiem kruszonki i owoców. Nie jest to jednak jedyna możliwość przyrządzenia tego specjału. Okazuje się, że może doskonale smakować również w wersji wytrawnej. Cała tajemnica genialnego smaku tkwi w 1 nietypowym dodatku.

Ciasto drożdżowe z 1 nietypowym dodatkiem

Ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej zasmakuje każdemu. Wszystko za sprawą 1 składnika – jest nim czosnek. Dzięki niemu smak wypieku staje się wyrazisty, a zarazem delikatny. Efekt końcowy zachwyci was harmonijną całością.

Ciasto czosnkowe doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup i sosów, jednak będzie też dobrze smakować w postaci samodzielnej przekąski.

Przepis na ciasto czosnkowe

Potrzebne składniki:

  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 500 g mąki,
  • 11 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 główka czosnku,
  • 200 g masła,
  • 200 g sera.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw połączcie ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, a następnie wymieszajcie całość, przykryjcie folią i odstawcie na ok. 10 minut.
  2. Po tym czasie zdejmijcie folię i mieszajcie do momentu, aż składniki się ze sobą połączą.
  3. Przesiejcie mąkę i dodajcie oliwę.
  4. Ze składników, które znajdują się w naczyniu, zagniećcie ciasto i odstawcie na godzinę.
  5. Posiekany koperek i czosnek umieśćcie w kielichu blendera, rozdrobnijcie, a następnie połączcie z masłem.
  6. Rozwałkujcie ciasto i posmarujcie przygotowanym nadzieniem.
  7. Ciasto zwińcie w rolkę i podzielcie na 2 równe części.
  8. Z dwóch części rolki splećcie warkocz i umieśćcie go w naczyniu do pieczenia. Wcześniej posypcie jego wierzch startym serem oraz solą.
  9. Ciasto pieczcie przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.