Lubicie sałatki, kanapki i frytki z dodatkiem majonezu, ale unikacie ich ze względu na zawartość kalorii? Zobaczcie, jak zrobić majonez light, który można jeść nawet będąc na diecie. Nie będzie wam potrzebne jajko, ale przyda się inny, dość niespodziewany składnik.

Jak zrobić dobry majonez w dietetycznej wersji?

Idealny sposób na to znalazła Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny i doktor nauk o zdrowiu. Ekspertka od jakiegoś czasu pojawia się na kanale YouTube o nazwie OdżywiONA, na którym prezentuje przepisy na zdrowe dania. W jednym z opublikowanych filmów pokazała ona pomysł na dietetyczny majonez na bazie ugotowanego makaronu. Taki przepis będzie świetnym sposobem na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek spaghetti czy penne z poprzedniego dnia. Do tego potrzebujemy jeszcze tylko oleju, soku z cytryny, czosnku, przypraw i napoju sojowego. Oczywiście przepis ten jest ukłonem w stronę wegan, ale w wersji niewegańskiej możecie użyć mleka krowiego. Jak zamienić makaron w majonez? Zobaczcie i przetestujcie sami taką wariację na temat klasycznego przepisu. 

Dietetyczny majonez - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego makaronu
  • około 150 ml napoju sojowego bez cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • sok z połowy niewielkiej cytryny
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy i studzimy. W tym czasie obierami i kroimy czosnek, a z cytryny wyciskamy cały sok. 

2. Makaron mieszamy z olejem, sokiem z cytryny, napojem sojowym, czosnkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie blendujemy tak długo, aż uzyskamy gęsty, gładki sos.