Ziemniaki, cebula, ogórki kiszone, groszek konserwowy, marchewka, pietruszka, seler, jabłko i jajko – to długa lista obowiązkowych składników tej wyjątkowo zdrowej i smacznej sałatki. Niektórzy dodają do niej sam majonez, jednak jest on dość gęsty, tłusty i mdły, a w związku z tym potrawa traci na smaku i wyglądzie. A tak niewiele dzieli ją od doskonałości. Zaledwie dwa składniki dodane do sosu. 

Jak zrobić sos majonezowy do sałatki jarzynowej? 

Ten sos jest wyrazisty i kwaskowy, w związku z czym przełamuje słodkość gotowanych warzyw i jabłek. Jest również bardziej rzadki niż majonez i świetnie rozprowadza się po rozdrobnionych składnikach, bez mozolnego mieszania. Jak go zrobić? 

Słoik majonezu (300 ml) połączcie z sokiem z jednej cytryny i łyżką kwaśnej śmietany, a następnie dodajcie sól i pieprz. Ten sos nawilży i genialnie przyprawi waszą sałatkę jarzynową, a wy nie będziecie musieli jej na koniec doprawiać i po raz kolejny mieszać, Nie bójcie się, że będzie kwaśna, gdyż te proporcje składników dressingu idealnie dosmaczają klasyczną sałatkę jarzynową. Nabiera ona charakteru i lekkości. 

Jakie błędy popełnia się podczas robienia sałatki jarzynowej? 

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż zrobienie takiej sałatki. Siekanie warzyw i mieszanie z sosem, to przecież nic trudnego. Jak się okazuje można ich popełnić kilka: 

  • Niedogotowane warzywa. Warzywa mają różny czas gotowania, w związku z czym nie wyjmujcie wszystkiego z garnka w jednym czasie. Sprawdźcie ich miękkość widelcem lub długą wykałaczką. 
  • Zbyt grubo lub zbyt drobno pokrojone składniki, skutkują nieapetyczną lub przypominająca miazgę sałatką. Wybierzcie wariant pośredni, czyli dość drobną kostkę. 
  • Za dużo majonezu. Odpowiednie proporcje warzyw i sosu to podstawa. Sałatka nie powinna pływać w majonezie, gdyż będzie po prostu tłusta i kaloryczna. Dodajcie go tyle, by składniki się połączyły. 
  • Zbyt mało przypraw. Sól i pieprz powinny być wyczuwalne w tej sałatce, gdyż większość jej składników jest delikatna i słodkawa. Przed podaniem jeszcze raz spróbujcie potrawy i ewentualnie ją dosólcie i dopieprzcie.