Surówka to niezbędny element każdego pełnoprawnego obiad. Dodatek zieleniny (lub “surowizny” jak niektórzy mówią) urozmaica danie i zapewnia niezbędną dawkę witamin. Jednym ze smaczniejszych pomysłów na surówkę jest ta z kiszonej kapusty. Dodajcie do niej jeden składnik, który nada jej ciekawego smaku. 

Co warto dodać do surówki z kiszonej kapusty?

Kapusta kiszona sama w sobie jest bardzo smaczna i niektórzy podają ją z minimalną ilością dodatków. Według tradycyjnego przepisu, do kapusty kiszonej wystarczy dodać olej, startą marchewkę, trochę pieprzu i gotowe. Ale czy próbowaliście dodać do niej jabłko? Słodycz tego owocu ciekawie komponuje się z kwaśną kapustą i sprawia, że smakuje ona jeszcze lepiej. Polecamy też dolać do niej nieco soku jabłkowego - koniecznie świeżo wyciskanego. 

Przepis na szybką surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • 2 marchwie
  • 2 jabłka
  • cebula
  • pół szklanki soku jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie drobno kapustę. Jabłko oraz marchewkę obierzcie i następnie zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach.
  2. Obraną cebulę pokrójcie drobno w kostkę.
  3. Wsypcie wszystkie warzywa i jabłka do miski. Wlejcie olej, dodajcie pieprz, łyżkę cukru i wymieszajcie.
  4. Na koniec, by dodać surówce charakteru, wlejcie pół szklanki (lub nieco mniej) soku jabłkowego. Zamieszajcie i gotowe!

Tak przygotowana sałatka jest od razu gotowa do podania na stół. Będzie się doskonale komponować z ziemniakami i mięsem, na przykład kotletami mielonymi lub schabowymi