Surówka to niezbędny element każdego pełnoprawnego obiad. Dodatek zieleniny (lub “surowizny” jak niektórzy mówią) urozmaica danie i zapewnia niezbędną dawkę witamin. Jednym ze smaczniejszych pomysłów na surówkę jest ta z kiszonej kapusty. Dodajcie do niej jeden składnik, który nada jej ciekawego smaku.
Co warto dodać do surówki z kiszonej kapusty?
Kapusta kiszona sama w sobie jest bardzo smaczna i niektórzy podają ją z minimalną ilością dodatków. Według tradycyjnego przepisu, do kapusty kiszonej wystarczy dodać olej, startą marchewkę, trochę pieprzu i gotowe. Ale czy próbowaliście dodać do niej jabłko? Słodycz tego owocu ciekawie komponuje się z kwaśną kapustą i sprawia, że smakuje ona jeszcze lepiej. Polecamy też dolać do niej nieco soku jabłkowego - koniecznie świeżo wyciskanego.
Przepis na szybką surówkę z kiszonej kapusty
Składniki:
- pół kilograma kiszonej kapusty
- 2 marchwie
- 2 jabłka
- cebula
- pół szklanki soku jabłkowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- pieprz
Przygotowanie:
- Pokrójcie drobno kapustę. Jabłko oraz marchewkę obierzcie i następnie zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach.
- Obraną cebulę pokrójcie drobno w kostkę.
- Wsypcie wszystkie warzywa i jabłka do miski. Wlejcie olej, dodajcie pieprz, łyżkę cukru i wymieszajcie.
- Na koniec, by dodać surówce charakteru, wlejcie pół szklanki (lub nieco mniej) soku jabłkowego. Zamieszajcie i gotowe!
Tak przygotowana sałatka jest od razu gotowa do podania na stół. Będzie się doskonale komponować z ziemniakami i mięsem, na przykład kotletami mielonymi lub schabowymi.