Sposobem na miękkie i soczyste mięso jest oczywiście marynata. Sprawia, że mięso nabiera smaku i aromatu, dlatego tak ważne jest marynowanie go przed obróbką termiczną. Jednym z zaskakujących dodatków do marynaty jest popularny napój gazowany - możecie się zdziwić, jak dobrze pasuje on do mięsa. Kotlety schabowe zamarynowane wcześniej w coli smakują zupełnie inaczej niż zwykle - przekonajcie się sami i skorzystajcie z prostego przepisu na marynatę z coli do schabowych. 

Po co dodawać colę do marynaty?

Zadaniem coli w marynacie jest zmiękczenie włókien w mięsie, dzięki czemu nie wychodzi ono twarde. Z tego powodu colę wykorzystuje się głównie do marynowania wieprzowiny i wołowiny. Ponadto, cola zawiera cukier, który w trakcie obróbki termicznej karmelizuje się i sprawia, że mięso jest cudownie chrupiące, a do tego ma bardzo ciekawy smak. 

Przepis na marynatę z coli do schabowych

Do przygotowania marynaty potrzebujecie składników z poniższej listy:

Składniki:

  • pół szklanki coli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie pół szklanki coli i dodajcie przyprawy. Dokładnie wymieszajcie.
  2. Pokrojony w plastry i rozbity schab zanurzcie w marynacie, przykryjcie i odstawcie do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  3. Następnie wymieszajcie jajko z colą. W takiej mieszance zamoczcie każdy kotlet, a następnie obtoczcie w bułce tartej i usmażcie na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. 

I gotowe! Tak przygotowane kotlety będą miękkie i bardzo chrupiące. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z buraków.