Sposobem na miękkie i soczyste mięso jest oczywiście marynata. Sprawia, że mięso nabiera smaku i aromatu, dlatego tak ważne jest marynowanie go przed obróbką termiczną. Jednym z zaskakujących dodatków do marynaty jest popularny napój gazowany - możecie się zdziwić, jak dobrze pasuje on do mięsa. Kotlety schabowe zamarynowane wcześniej w coli smakują zupełnie inaczej niż zwykle - przekonajcie się sami i skorzystajcie z prostego przepisu na marynatę z coli do schabowych.
Po co dodawać colę do marynaty?
Zadaniem coli w marynacie jest zmiękczenie włókien w mięsie, dzięki czemu nie wychodzi ono twarde. Z tego powodu colę wykorzystuje się głównie do marynowania wieprzowiny i wołowiny. Ponadto, cola zawiera cukier, który w trakcie obróbki termicznej karmelizuje się i sprawia, że mięso jest cudownie chrupiące, a do tego ma bardzo ciekawy smak.
Przepis na marynatę z coli do schabowych
Do przygotowania marynaty potrzebujecie składników z poniższej listy:
Składniki:
- pół szklanki coli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wlejcie pół szklanki coli i dodajcie przyprawy. Dokładnie wymieszajcie.
- Pokrojony w plastry i rozbity schab zanurzcie w marynacie, przykryjcie i odstawcie do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Następnie wymieszajcie jajko z colą. W takiej mieszance zamoczcie każdy kotlet, a następnie obtoczcie w bułce tartej i usmażcie na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
I gotowe! Tak przygotowane kotlety będą miękkie i bardzo chrupiące. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z buraków.