Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to znaczy, że na naszych parapetach zaczyna pojawiać się rzeżucha. Te zielone kiełki to piękna ozdoba stołu, ale to tylko jeden z ich licznych walorów. Okazuje się, że oprócz funkcji dekoracyjnej, mają też genialny smak i mnóstwo dobroczynnych właściwości dla całego organizmu. Poznajcie, jaką moc mają te niepozorne listki, a będziecie sadzić je nie tylko nie Wielkanoc, ale przez cały rok.

Rzeżucha - właściwości

Rzeżucha, a właściwie pieprzyca siewna jest znana ze swoich leczniczych właściwości już od starożytności. Od lat używano jej jako naturalnego sposobu na ból głowy, choroby układu moczowego, wzmacnianie odporności czy pobudzenie. Wszystko za sprawą kryjących się w niej składników odżywczych. Otóż każdy malutki listek to prawdziwy koktajl witaminowy. Znajdziemy tu łatwo przyswajalny wapń, żelazo, fosfor, cynk, jod i selen, a także witaminy C, A, K, E i B. Ten bogaty skład sprawia, że jedzenie rzeżuchy pomaga zwalczyć wiele uporczywych dolegliwości i świetnie wpływa na zdrowie i urodę:

  • ułatwia trawienie,
  • wspiera prawidłową pracę trzustki,
  • pomaga regulować poziom cukru,
  • poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci,
  • spowalnia starzenie się organizmu,
  • pomaga niwelować trądzik,
  • reguluje pracę jelit,
  • łagodzi zaparcia,
  • dba o wzrok,
  • wpływa na mocne kości i zęby.

Jak jeść rzeżuchę?

Aby skorzystać ze wszystkich tych dobroczynnych właściwości, wystarczy dorzucać rzeżuchę na kanapki, do twarożku czy jako dodatek do sałatek. Jej wyrazisty aromat i lekko pikantny smak genialnie podkręca smak warzyw i może zastępować rzodkiewkę w wielu przepisach. Warto jednak wiedzieć, ile dziennie można zjeść rzeżuchy, aby nie przesadzić. Bezpieczną ilością, która wspomoże nasze kości i zadba o piękną cerę, nie dając przy tym skutków ubocznych, będzie od 2 do 3 łyżeczek dziennie

Warto jednak wiedzieć, że pomimo wszystkich cennych właściwości rzeżuchy, nie powinny jej jeść osoby z chorobami nerek, wrzodami żołądka i stanami zapalnymi jelit.

Jak posiać rzeżuchę?

Jeśli jeszcze nie macie jej na parapecie, to nie czekajcie ani chwili dłużej i bierzcie się za sadzenie rzeżuchy. To banalnie proste. Wystarczy wysypać nasionka na zwilżoną watę lub ligninę, ustawić na nasłonecznym parapecie i codziennie podlewać. Już po około 6-7 dniach rzeżucha będzie gotowa do jedzenia.