Na drobny poczęstunek lub po prostu do kawy zawsze przyda się mieć w domu coś słodkiego. Idealnie, gdy jest to ciasto - jeżeli jednak nie chce wam się go piec, możecie zrobić coś znacznie prostszego w przygotowaniu. Na przykład delikatną piankę czekoladową, którą przyrządza się bardzo prosto i to bez włączania piekarnika. Posmakuje wszystkim miłośnikom czekolady - deser jest słodki, mleczny i aksamitny. 

Pomysł na deser czekoladowy bez pieczenia 

Do przygotowania takiej pianki potrzebujecie tylko 3 składników. Pierwszym jest oczywiście solidna porcja czekolady. Polecamy gorzką, ponieważ wówczas pianka ma dobrze wyważony smak. Czekolada mleczna dla niektórych może być zbyt słodka. Potrzebne będzie także mleko - to ono nadaje piance lekko śmietankowej, bardzo kremowej konsystencji.

Ostatnim koniecznym składnikiem jest agar. Jego zadaniem jest nadanie stabilności czekoladowo-mlecznej masie. Później wystarczy odłożyć foremkę z deserem do lodówki i już po niecałych 2 godzinach będzie gotowy do jedzenia. To przepis w sam raz na gorące dni, ponieważ pianka (choć słodka) jest bardzo orzeźwiająca.  Opcjonalnie, do masy możecie dodać kilka łyżek cukru, by deser miał jeszcze bardziej słodki smak. 

Przepis na piankę czekoladową

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 750 ml mleka 3,2%
  • 1 płaska łyżka agaru

Opcjonalnie: ok. 4 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie czekoladę bardzo drobno. Dzięki temu będzie łatwiej ją rozpuścić. 
  2. Wlejcie 750 ml mleka do małego garnka. Możecie teraz dodać cukier, jeżeli chcecie. Wsypcie również 1 płaską łyżkę stołową proszku agarowego i bardzo dokładnie wymieszajcie.
  3. Postawcie garnek z mlekiem na kuchence i powoli podgrzewajcie na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie parować, odłóżcie garnek na bok.
  4. Teraz wsypcie do niego pokrojoną drobno czekoladę i mieszajcie, aż się całkowicie rozpuści. Podgrzejcie chwilę na małym ogniu.
  5. Masę wlejcie do prostokątnej, podłużnej foremki. Starajcie się nie trzymać garnka zbyt wysoko podczas przelewania masy, ponieważ wówczas pojawią się bąbelki. Kilkukrotnie postukajcie foremką o stół, by się ich pozbyć. 
  6. Kiedy masa lekko ostygnie, odłóżcie foremkę do lodówki na 1,5-2 godziny. 
  7. Po tym czasie delikatnie odetnijcie piankę od brzegów foremki, obróćcie ją do góry dnem i gotowe - pianka powinna się z niej bez problemu wysunąć.
  8. Przed podaniem możecie posypać piankę z wierzchu kakao lub startą na tarce czekoladą. Smacznego!

Źródło: 쿠킹하루 Cooking Haru :)/YouTube