Kto dopiero zaczyna się uczyć piec ciasta, ten obowiązkowo musi opanować sztukę pieczenia biszkoptu. To praktycznie wypiek uniwersalny, który przydaje się do przygotowania wielu ciast. Na bazie biszkoptu zrobicie tort, sernik czy różnego rodzaju przekładańce, ciasta z owocami, galaretką czy śmietankowym kremem. Aby biszkopt wyszedł wam doskonały, pamiętajcie, by zawsze dodać do niego jedną rzecz. 

Sposób na doskonały biszkopt

Głównym składnikiem biszkoptu są oczywiście jajka. Powinny być jak najwyższej jakości, dlatego zalecamy kupowanie jaj od sprawdzonych sprzedawców i koniecznie kategorii „0” lub „1” czyli z chowu ekologicznego albo z wolnego wybiegu.

Do tego jeszcze cukier, mąka pszenna i jeszcze jeden składnik, który gwarantuje, że biszkopt będzie miękki i sprężysty. To niepozorna i niedoceniana mąka ziemniaczana - wystarczy tylko trochę, a ciasto na pewno wyjdzie wam doskonałe, bez strachu o to, że nie wyrośnie. Sprawdźcie poniżej, jak upiec taki biszkopt.  

Przepis na idealny biszkopt

Składniki:

  • 200 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 jaj 

Przygotowanie:

  1. Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek wsypcie 100 g cukru i ubijcie na jasną, puszystą masę.
  2. Resztę cukru wsypcie do białek i ubijcie je na sztywno. 
  3. Przesiejcie do miski oba rodzaje mąki. Dodajcie żółtka oraz białka z cukrem i delikatnie wymieszajcie łyżką. 
  4. Wyłóżcie papierem do pieczenia tortownicę. Wlejcie do środka masę na biszkopt, wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 40 minut. Pod koniec sprawdźcie patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony. 
  5. Kiedy ciasto będzie już gotowe, wyjmijcie je z piekarnika i rzućcie formę z biszkoptem na blat. Dzięki temu prostemu trikowi ciasto zachowa swój kształt i nie opadnie. 

Jakie ciasta można zrobić na biszkopcie? 

Tak przygotowany biszkopt przyda się wam do zrobienia wielu smacznych ciast. Skorzystajcie z kilku wybranych propozycji, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: