Składniki (na 2 porcje):


–    200 g mąki pszennej
–    125 ml wody
–    żółtko
–    łyżka oliwy
–    2 łyżeczki proszku do pieczenia 
–    pół łyżeczki soli
–    opakowanie serka Twój Smak Aksamitny z ziołami (dawna Milandia)
–    duże opakowanie śmietany 18%
–    pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
–    cebula
–    100 g wędzonego boczku
–    pęczek natki pietruszki
–    sól i pieprz do smaku


Wykonanie (40 minut):
W misce zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Weź drugą miskę, wlej do niej wodę, oliwę i żółtko. Następnie wymieszaj suche i mokre składniki, ugnieć z nich zwarte ciasto i odstaw na 10 minut.
Połącz połowę serka ze śmietaną, dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wszystko wymieszaj.
Ciasto rozciągnij lub rozwałkuj, tak aby uzyskać prostokątny placek.
Rozsmaruj na cieście cienką warstwę masy serowej. Posyp ją gałką muszkatołową. Na wierzch wyłóż pokrojony w paseczki boczek i cebulę posiekaną w piórka.
Piecz 20 minut w 220 stopniach. Ostudź, podziel na porcje, posyp natką pietruszki, a do każdego kawałka dołóż po łyżeczce śmietany.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz TU