Marzycie o tym, aby smaki z dzieciństwa powróciły? My również. Desery przygotowywane na pełnotłustym mleku czy śmietance przypominają wypieki babć oraz niejednej mamy. Latem mamy ochotę, aby się schłodzić, dlatego warto zapoznać się z tradycyjnymi lodami budyniowymi. Kremowe, dość jajeczne i wyśmienite. Nie pobiją je te o smaku czekolady czy inne sorbety. Orzeźwiający deser, doprawiony wspomnieniami z dzieciństwa sprawi, że i wam łezka się zakręci w oku. Zaciekawieni? Poniżej znajdziecie dokładny przepis i poradę.

Jak zrobić lody budyniowe?

Nie musicie mieć maszynki do lodów - wystarczy pojemnik do zamrażania oraz mikser. Z jej użyciem będzie znacznie łatwiej, ale to nie problem. Kremowe lody będziecie mieć na wyciągnięcie ręki. Najważniejsze, że będziecie mieli pewność, z jakiej jakości składników są przygotowywane.

Składniki:

  • litr mleka pełnotłustego, najlepiej prosto od rolnika,
  • 5 dużych jajek,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijcie na parze razem z cukrem.
  2. Róbcie to przez około 10 minut do uzyskania kremowej i bardzo puszystej konsystencji.
  3. Następnie zagotujcie budyń z mlekiem.
  4. Do masy z jajkami dodajcie szczyptę soli.
  5. Następnie połączcie masę jajeczną z budyniową za pomocą szpatułki.
  6. Przełóżcie do zamrażalnika.
  7. Po około 30 minutach wyciągnijcie i zmiksujcie ponownie.
  8. Włóżcie do zamrażalnika na godzinę.
  9. Ponownie zmiksujcie.
  10. Czynność powtórzcie jeszcze kilkukrotnie.
  11. Wyjmijcie lody na następny dzień i wyciągnijcie porcje za pomocą łyżki do lodów.

Czym można zastąpić budyń, aby lody się udały?

Jeżeli nie macie budyniu, nic straconego, takie lody możecie wykonać z innych, dostępnych zagęszczaczy. Podpowiadamy, które najlepiej się sprawdzą:

  • mąka ziemniaczana - jest podobna w konsystencji do proszku budyniowego i ma bardzo podobne właściwości,
  • skrobia kukurydziana - jest nieco luźniejsza niż mąka ziemniaczana, ale bardzo dobrze łączy składniki w lodach,
  • kisiel - może być użyty dowolny w proszku, z którego z reguły gotujecie kisiel - ważne, aby nie był to ten ekspresowy,
  • mąka ryżowa - dobrze zagęszcza i przede wszystkim nie zmienia smaku wybranych lodów, może być dobrym uzupełnieniem każdych