Marzycie o tym, aby smaki z dzieciństwa powróciły? My również. Desery przygotowywane na pełnotłustym mleku czy śmietance przypominają wypieki babć oraz niejednej mamy. Latem mamy ochotę, aby się schłodzić, dlatego warto zapoznać się z tradycyjnymi lodami budyniowymi. Kremowe, dość jajeczne i wyśmienite. Nie pobiją je te o smaku czekolady czy inne sorbety. Orzeźwiający deser, doprawiony wspomnieniami z dzieciństwa sprawi, że i wam łezka się zakręci w oku. Zaciekawieni? Poniżej znajdziecie dokładny przepis i poradę.
Jak zrobić lody budyniowe?
Nie musicie mieć maszynki do lodów - wystarczy pojemnik do zamrażania oraz mikser. Z jej użyciem będzie znacznie łatwiej, ale to nie problem. Kremowe lody będziecie mieć na wyciągnięcie ręki. Najważniejsze, że będziecie mieli pewność, z jakiej jakości składników są przygotowywane.
Składniki:
- litr mleka pełnotłustego, najlepiej prosto od rolnika,
- 5 dużych jajek,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku budyniowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
- Jajka ubijcie na parze razem z cukrem.
- Róbcie to przez około 10 minut do uzyskania kremowej i bardzo puszystej konsystencji.
- Następnie zagotujcie budyń z mlekiem.
- Do masy z jajkami dodajcie szczyptę soli.
- Następnie połączcie masę jajeczną z budyniową za pomocą szpatułki.
- Przełóżcie do zamrażalnika.
- Po około 30 minutach wyciągnijcie i zmiksujcie ponownie.
- Włóżcie do zamrażalnika na godzinę.
- Ponownie zmiksujcie.
- Czynność powtórzcie jeszcze kilkukrotnie.
- Wyjmijcie lody na następny dzień i wyciągnijcie porcje za pomocą łyżki do lodów.
Czym można zastąpić budyń, aby lody się udały?
Jeżeli nie macie budyniu, nic straconego, takie lody możecie wykonać z innych, dostępnych zagęszczaczy. Podpowiadamy, które najlepiej się sprawdzą:
- mąka ziemniaczana - jest podobna w konsystencji do proszku budyniowego i ma bardzo podobne właściwości,
- skrobia kukurydziana - jest nieco luźniejsza niż mąka ziemniaczana, ale bardzo dobrze łączy składniki w lodach,
- kisiel - może być użyty dowolny w proszku, z którego z reguły gotujecie kisiel - ważne, aby nie był to ten ekspresowy,
- mąka ryżowa - dobrze zagęszcza i przede wszystkim nie zmienia smaku wybranych lodów, może być dobrym uzupełnieniem każdych