Każdy, kto choć raz w życiu robił domowy majonez wie jak łatwo jest go zepsuć. Wystarczy chwila nieuwagi, aby zamiast kremowego, gęstego sosu otrzymać rozwarstwioną, zwarzoną breję. Nie znaczy to jednak, że musimy kupować gotowe słoiczki ze sklepu. Wystarczy zastosować 1 prosty trik. Oto banalnie prosty sposób na doskonały domowy majonez, który zawsze się udaje.

Co dodać do majonezu, aby się nie zwarzył

Przygotowanie domowego majonezu często odstrasza i to nie tylko ze względu na ryzyko zwarzenia, ale i bezpieczeństwo. Wielu z nas po prostu boi się zatrucia bakteriami Salmonelli z surowych jajek, więc woli kupować gotowy produkt ze sklepu. Jest jednak 1 czynnik, który pozwala uniknąć obu tych zagrożeń, czyli po prostu ugotowane żółtka. Wystarczy więc wcześniej ugotować jajka na twardo, wystudzić jej, a następnie delikatnie wyciągnąć żółtka i wymieszać je ze wszystkimi standardowymi składnikami majonezu, czyli olejem, octem lub sokiem z cytryny oraz przyprawami.

Z kolei pozostałe białka można wykorzystać do nafaszerowania, wkroić do sałatki lub zamienić w pyszną pastę jajeczną. Tak przygotowany majonez należy przechowywać w lodówce, najlepiej pod przykryciem i spożyć maksymalnie w ciągu 7 dni.

Jak zrobić majonez z gotowanych jajek?

To znacznie prostsze niż klasyczny przepis i z pewnością uda się każdemu. Wystarczą tylko 3 ugotowane jajka, szklanka oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy oraz szczypta soli i odrobina cukru. Jeśli chcecie, aby jajeczny sos miał ładniejszy kolor i mocniejszy aromat, do tego podstawowego zestawu możecie dorzucić też niewielką szczyptę kurkumy. 

Kiedy macie już przygotowane składniki, samo przygotowanie to już pestka. Najpierw gotujemy jajka przez około 3, 5 minuty, tak, aby białko całkowicie się ścięło, ale żółtko pozostało jeszcze lekko płynne. Następnie obieramy je ze skorupek i oddzielamy białka, a żółtka miksujemy z 1/3 oleju i musztardą. Następnie stopniowo dolewamy resztę oleju, ciągle blendując. Na koniec doprawiamy wszystko sokiem z cytryny, solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy.