Składniki (na 2 porcje):
– 2 łyżki oleju
– cebula
– 2 łyżki świeżego imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 2 łodygi trawy cytrynowej
– 2 łyżki czerwonej pasty curry
– puszka mleka kokosowego
– łyżka brązowego cukru
– 2 łyżki sosu rybnego
– 10 krewetek surowych w pancerzach
– 200 g rostbefu wołowego
– limonka
– 5 liści kafiru
– pół pęczka kolendry
– garść orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
– kilka łyżek serka Twój Smak Aksamitny z jogurtem (dawna Milandia)
Wykonanie (30 minut):
Pokrój w kostkę cebulę, posiekaj imbir i czosnek. Wsypuj po kolei składniki na głęboką patelnię i smaż je na oleju, ciągle mieszając. Dodaj trawę cytrynową, następnie pastę curry, mleko kokosowe, skórkę i sok z limonki oraz liście kafiru. Wszystko wymieszaj.
Dołóż pokrojoną w paski wołowinę, brązowy cukier, sos rybny, a potem krewetki. Gotuj wszystko na patelni przez 10 minut, nie zapominając o mieszaniu.
Przełóż curry do misek. Do każdej dodaj łyżkę serka i lekko wymieszaj, posyp danie pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i liśćmi kolendry. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Więcej przepisów znajdziesz TU