Składniki (na 2 porcje):
–    2 łyżki oleju
–    cebula
–    2 łyżki świeżego imbiru
–    2 ząbki czosnku
–    2 łodygi trawy cytrynowej
–    2 łyżki czerwonej pasty curry
–    puszka mleka kokosowego
–    łyżka brązowego cukru
–    2 łyżki sosu rybnego
–    10 krewetek surowych w pancerzach
–    200 g rostbefu wołowego
–    limonka
–    5 liści kafiru
–    pół pęczka kolendry
–    garść orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
–    kilka łyżek serka Twój Smak Aksamitny z jogurtem (dawna Milandia)

Wykonanie (30 minut):

Pokrój w kostkę cebulę, posiekaj imbir i czosnek. Wsypuj po kolei składniki na  głęboką patelnię i smaż je na oleju, ciągle mieszając. Dodaj trawę cytrynową, następnie pastę curry, mleko kokosowe, skórkę i sok z limonki oraz liście kafiru. Wszystko wymieszaj. 

Dołóż pokrojoną w paski wołowinę, brązowy cukier, sos rybny, a potem krewetki. Gotuj wszystko na patelni przez 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. 

Przełóż curry do misek. Do każdej dodaj łyżkę serka i lekko wymieszaj, posyp danie pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i liśćmi kolendry. Podawaj z ryżem jaśminowym.
 

Więcej przepisów znajdziesz TU