Gotowane warzywa i majonez to baza każdej tradycyjnej sałatki jarzynowej. Do tego dochodzą jajka na twardo, kiszone ogórki, jabłka, groszek konserwowy, a nawet por czy kukurydza. Wszystkie panie domu mają swoje receptury na ten smakołyk, przez co, mimo prostego przepisu, w każdym domu smakuje on nieco inaczej. Jednak, choć wszyscy znamy ją tak dobrze, to mało kto wie, że można ją zamienić w świetne danie obiadowe. Zobaczcie, jak dać jarzynówce drugie życie, a zakochacie się w niej na nowo.
Co zrobić z sałatką jarzynową?
Święta minęły, a wy zastanawiacie się, jak długo może stać sałatka jarzynowa? Mówi się, że jej maksymalny okres do spożycia to 3-4 dni, ale jeśli nie zdążycie przejeść jej w tym czasie, mamy dla was pyszny pomysł. Gdy okres przydatności sałatki zbliża się ku końcowi, możecie zrobić z niej fantastyczny obiad i zamienić ją w sycące kotlety. To banalnie prosty przepis na ciepły posiłek dla całej rodziny. Wystarczy tylko wymieszać ją z jajkiem, mąką i bułką tartą, a następnie uformować i usmażyć na oleju. Z uwagi na to, że każda sałatka może mieć nieco inną konsystencję, sypkie składniki lepiej dosypywać stopniowo, aby móc kontrolować gęstość masy. Do takiej bazy możemy oczywiście dodawać ulubione zioła i przyprawy, aby dostosować smak do własnych upodobań.
Kotlety z sałatki jarzynowej - przepis
Składniki:
- 400 g sałatki jarzynowej
- 1 duże jajko
- około 50 g bułki tartej
- około 30 g mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka szczypioru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy, a mąkę przesiewamy do dużej miski. Do miski z mąką wbijamy jajka i dorzucamy szczypiorek oraz sałatkę jarzynową. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy na jednolitą masę.
2. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 10 minut, aby nabrała lepszej konsystencji, a po tym czasie formujemy z niej niewielkie kotleciki.
3. Kotlety z sałatki jarzynowej smażymy wykładamy na rozgrzany olej i smażymy na średniej mocy palnika z obu stron na złoto.