Sałatki wiosenne to bogactwo witamin i minerałów. W szczególności te na bazie świeżych i surowych warzyw i owoców. Jeszcze nie wszystkie nowalijki są dostępne, dlatego warto przeczekać ten okres i uszykować coś, co zasmakuje całej rodzinie. Szukacie czegoś, co będzie jednocześnie chrupało i było delikatnie maślane w smaku? Połączenie ogórków i awokado jest dość nietuzinkowe, ale tak zestawione sprawdzi się jako samodzielne danie czy dodatek do obiadu. Sprawdźcie naszą niezawodną metodę.

Jak zrobić orzeźwiającą zieloną sałatkę z ogórka i awokado?

Możecie wykorzystać te długie, szklarniowe odmiany ogórków. W sezonie wystarczy zastąpić je gruntowymi, znacznie intensywniejszymi w smaku. Jeżeli przygotowujecie tę sałatkę na dzisiaj, użyjcie awokado w typie hass - będzie znacznie bardziej miękkie i dojrzałe w smaku.

Składniki:

  • 2 szalotki,
  • 2 długie ogórki szklarniowe lub 12 gruntowych,
  • 2 dojrzała awokado,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z połowy cytryny lub limonki,
  • płatki chili lub suszona ostra papryka w proszku,
  • garść białego sezamu do posypania

Przygotowanie:

Szalotki obierzcie i dokładnie umyjcie z nadmiaru piasku. Najlepiej sprawdzi się do tego kąpiel wodna w misce z kostkami lodu. Dzięki temu cebulka będzie chrupiąca i nie zwiędnie zbyt szybko. Ogórki szklarniowe wyszorujcie za pomocą miękkiej szczoteczki. Pozostawcie skórkę, która doskonale sprawdzi się w przypadku sałatki na kilka dni. Pokrójcie je w drobną kosteczkę i przełóżcie do miski.

Skropcie sokiem z wyciśniętej cytryny i dodajcie suszoną paprykę. Doprawcie pieprzem i solą. Awokado przekrójcie w pół i wyjmijcie pestki. Pokrójcie w drobną kostkę i wymieszajcie z resztą składników. Na koniec podprażcie ziarna sezamu na złoty kolor i dodajcie do sałatki. Jeżeli lubicie azjatyckie smaki, wystarczy, że doprawicie ją sosem sojowym.

Co zrobić, aby ogórki nie podchodziły wodą i były chrupiące?

Świeże ogórki możecie przygotować tak, aby nie podchodziły wodą w sałatce. Wystarczy, że wydrążycie gniazda nasienne. W momencie, gdy posolicie je i skropicie cytryną, nie wytrącą więcej wody niż zazwyczaj. Innym sposobem jest pozostawienie na nich skórki. To zadziała jak dodatkowy atut - wyszorowana za pomocą miękkiej szczoteczki będzie gładka i przyjemna w konsumpcji.