1. Jajecznica przygotowywana na maśle z dodatkiem ulubionych przypraw to jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Jest sycąca oraz przypomina smaki dzieciństwa. Jedni mieszają jajka w miseczce przed smażeniem, inni zaś miksują za pomocą widelca już na patelni. Bez względu na to, jak to robicie, warto przygotowywać ją ze sprawdzonych, wiejskich jajek, najlepiej ekologicznych. Co zrobić, by miała pyszny, lekko pomarańczowy kolor? Dowiecie się z przepisu poniżej.

Jak zrobić jajecznicę z marchewką?

Możecie przygotować ją na dwa sposoby - albo zetrzeć na mniejszych oczkach i dodać do wymieszanych jajek, lub pociąć w niewielkie paseczki, które podsmażycie. Drugi sposób jest znacznie ciekawszy, a karmelizowana marchewka pozostawia świetny posmak.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 duża marchewka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • tymianek,
  • ząbek czosnku,
  • odrobina wody gazowanej.

Przygotowanie:

Marchewkę dokładnie wymyjcie i obierzcie ze skórki. Następnie przekrójcie na mniejsze paseczki i podsmażcie na maśle lub oliwie z oliwek. Doprawcie tymiankiem, solą i pieprzem. Zetrzyjcie czosnek i krótko podsmażcie z marchewką. Jajka ubijcie w miseczce i dolejcie odrobinę wody gazowanej. Przełóżcie na rozgrzaną patelnię z marchewką i mieszajcie aż do ścięcia. W tej wersji najlepsza jest lekko wilgotna.

Uwaga: w wersji z tartą marchewka na małych oczkach musicie przecisnąć warzywo przez gazę. Dzięki temu pozbędziecie się nadmiaru wilgoci. Jeżeli chcecie jedynie zabarwić jajecznicę, bez dodatku samego warzywa, odlejcie 2 łyżeczki soku z marchwi i dodajcie do jajek. W ten sposób uzyskacie zamierzony cel.

Jaką marchewkę najlepiej wybrać? Surową czy gotowaną?

Marchewka, jako najlepszy dodatek do obiadu, może grać również pierwsze skrzypce na śniadaniu. Podając ją z jajkami, możemy użyć surową lub gotowaną. W tej drugiej wersji warto zdecydować się na niewielkie talarki, na których przyrządzicie sadzonej jajko.

Wystarczy zrumienić gotowaną marchewkę na patelni z oliwą lub masłem i doprawić suszoną papryką słodką. Następnie wbijcie jajko i smażcie pod przykryciem, dolewając odrobinę wody. Tak przyrządzone sadzone zupełnie zmieni oblicze nudnych śniadań.