Naked cake - czyli nagi tort - to niezwykle modna i nieco lżejsza wersja klasycznego tortu, która robi prawdziwą furorę na przyjęciach z okazji urodzin i imienin, chrztu, zaręczyn, Dnia Matki i wielu innych wyjątkowych spotkań. W wersji wielopoziomowej święci triumfy również na weselach, zwłaszcza tych w stylu rustykalnym. W czym tkwi fenomen naked cake? Tort nie jest pokryty z wierzchu żadną masą cukrową, kremem, lukrem - ani innym nieprzyzwoicie słodkim (i często nafaszerowanym kolorowymi barwnikami) smarowidłem. Dzięki temu deser jest znacznie lżejszy i mniej kaloryczny - a ponieważ nic już nie przykrywa kolejnych warstw biszkoptu przełożonego kremem - zyskał miano nagiego tortu.
Nagi tort - składniki:
- 500 ml słodkiej śmietany 36%
- 500 g mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- pół laski wanilii
- ok. 600 g owoców: malin, porzeczek, borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
- 3 sztuki gotowych spodów tortowych (np. od Dan Cake)
- opcjonalnie: odrobina polewy czekoladowej
Składniki na poncz do nasączenia spodów:
- pół filiżanki herbaty earl grey
- sok z połówki limonki
- sok z połówki pomarańczy
Nagi tort - przygotowanie:
Do miseczki wsyp cukier i dodaj drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i ponownie ubij do połączenia składników. Z ubitej śmietany odłóż do osobnej miseczki 5 łyżek kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodaj owoce zostawiając część do dekoracji. Zimną herbatę połącz z sokami i wymieszaj. Spody tortowe nasącz ponczem i przełóż kremem z owocami. Boki i wierzch tortu posmaruj bardzo cienką warstwą odłożonej śmietany (tak, by warstwy biszkoptu były widoczne). Wierzch tortu udekoruj owocami i czekoladą. Tort schładzaj w lodówce ok. 2 godzin.
Zobacz też:
Komentarze