Nasze babcie znały wiele skutecznych sposobów na przeziębienie. Jednym z najpopularniejszych jest mleko z miodem, czy syrop z cebuli. Czy słyszeliście jednak kiedyś o tym, że można też wykorzystać kakao? Okazuje się, że tak. Ten składnik jest idealny w walce z kaszlem.

Dobroczynne właściwości kakao

Kakao doskonale działa na przeziębienie, a zwłaszcza na kaszel. Badacze odkryli, że obecny w nim związek o nazwie teobromina lepiej tłumi chęć kaszlu niż kodeina.

Kakao jest również świetnym źródłem magnezu, zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego, a także znacząco poprawia kurczliwość mięśni. Doskonale działa też na pamięć i zapobiega chorobom układu krążenia. Co więcej, przeciwdziała kamicy nerkowej oraz poprawia nastrój.

Przepis na syrop z kakao

Potrzebne składniki:

  • 30 g miodu,
  • 1 łyżka stołowa cukru,
  • 100 g kakao w proszku,
  • 300 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku rozpuśćcie masło. Najlepiej na parze, albo w kąpieli wodnej..
  2. Następnie do większego rondelka przelejcie rozpuszczone masło i mieszajcie dalej na małym ogniu.
  3. Dodajcie miód i dalej mieszajcie do momentu, aż uzyskacie jednolitą konsystencję. Nie możecie jednak doprowadzić masy do zagotowania.
  4. Dodajcie do rondelka cukier i mieszajcie do chwili, aż się rozpuści.
  5. Na koniec dosypcie kakao.
  6. Całość mieszajcie, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
  7. Gdy syrop lekko wystygnie – przelejcie go do słoika i porządnie zakręćcie, a później włóżcie do lodówki.
  8. Możecie go ta przechowywać nawet do 6 miesięcy.

Pamiętajcie, żeby nie nadużywać tej mikstury – pijcie 1 łyżeczkę dziennie rozpuszczoną w szklance gorącego mleka.