Nasze babcie znały wiele skutecznych sposobów na przeziębienie. Jednym z najpopularniejszych jest mleko z miodem, czy syrop z cebuli. Czy słyszeliście jednak kiedyś o tym, że można też wykorzystać kakao? Okazuje się, że tak. Ten składnik jest idealny w walce z kaszlem.
Dobroczynne właściwości kakao
Kakao doskonale działa na przeziębienie, a zwłaszcza na kaszel. Badacze odkryli, że obecny w nim związek o nazwie teobromina lepiej tłumi chęć kaszlu niż kodeina.
Kakao jest również świetnym źródłem magnezu, zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego, a także znacząco poprawia kurczliwość mięśni. Doskonale działa też na pamięć i zapobiega chorobom układu krążenia. Co więcej, przeciwdziała kamicy nerkowej oraz poprawia nastrój.
Przepis na syrop z kakao
Potrzebne składniki:
- 30 g miodu,
- 1 łyżka stołowa cukru,
- 100 g kakao w proszku,
- 300 g masła.
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku rozpuśćcie masło. Najlepiej na parze, albo w kąpieli wodnej..
- Następnie do większego rondelka przelejcie rozpuszczone masło i mieszajcie dalej na małym ogniu.
- Dodajcie miód i dalej mieszajcie do momentu, aż uzyskacie jednolitą konsystencję. Nie możecie jednak doprowadzić masy do zagotowania.
- Dodajcie do rondelka cukier i mieszajcie do chwili, aż się rozpuści.
- Na koniec dosypcie kakao.
- Całość mieszajcie, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
- Gdy syrop lekko wystygnie – przelejcie go do słoika i porządnie zakręćcie, a później włóżcie do lodówki.
- Możecie go ta przechowywać nawet do 6 miesięcy.
Pamiętajcie, żeby nie nadużywać tej mikstury – pijcie 1 łyżeczkę dziennie rozpuszczoną w szklance gorącego mleka.