Składniki (na 4–6 porcji):
–    kilka płatów glonów nori
–    500 g świeżego łososia (filet)
–    serek Twój Smak Aksamitny klasyczny (dawna Milandia)
–    ogórek
–    50 ml soku z buraka
–    50 ml sosu sojowego
–    200 g ryżu do sushi 
–    100 ml ciepłej wody
–    kilka łyżek octu ryżowego (może być też jabłkowy)
–    łyżeczka soli
–    łyżeczka cukru
–    pasta wasabi
–    marynowany imbir

 

Wykonanie (60 minut):
Ryż wypłucz kilkukrotnie i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Potem odstaw na 15 minut, żeby ostygł.
Zaprawę do ryżu przygotuj w następujący sposób: wymieszaj ciepłą wodę z octem, dodaj i rozpuść cukier oraz sól, po czym ostudź płyn.
Żeby zrobić zalewę do łososia, zmieszaj sos sojowy i sok z buraka.
Pokrój łososia w słupki, włóż do zalewy i odstaw do lodówki na pół godziny.
Na bambusowej macie połóż pół płata glonów nori, a na nim cienką warstwę ryżu. Następnie umieść pasek łososia, dodaj pokrojony w słupki ogórek i kilka łyżeczek serka. Zwilż skraj płata nori i zwiń rolkę.
Pokrój rolkę w plastry o grubości około 2 centymetrów, ułóż na talerzu, dodaj wasabi oraz imbir.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz TU