Składniki (na 4–6 porcji):
– kilka płatów glonów nori
– 500 g świeżego łososia (filet)
– serek Twój Smak Aksamitny klasyczny (dawna Milandia)
– ogórek
– 50 ml soku z buraka
– 50 ml sosu sojowego
– 200 g ryżu do sushi
– 100 ml ciepłej wody
– kilka łyżek octu ryżowego (może być też jabłkowy)
– łyżeczka soli
– łyżeczka cukru
– pasta wasabi
– marynowany imbir
Wykonanie (60 minut):
Ryż wypłucz kilkukrotnie i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Potem odstaw na 15 minut, żeby ostygł.
Zaprawę do ryżu przygotuj w następujący sposób: wymieszaj ciepłą wodę z octem, dodaj i rozpuść cukier oraz sól, po czym ostudź płyn.
Żeby zrobić zalewę do łososia, zmieszaj sos sojowy i sok z buraka.
Pokrój łososia w słupki, włóż do zalewy i odstaw do lodówki na pół godziny.
Na bambusowej macie połóż pół płata glonów nori, a na nim cienką warstwę ryżu. Następnie umieść pasek łososia, dodaj pokrojony w słupki ogórek i kilka łyżeczek serka. Zwilż skraj płata nori i zwiń rolkę.
Pokrój rolkę w plastry o grubości około 2 centymetrów, ułóż na talerzu, dodaj wasabi oraz imbir.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz TU