Gdy za oknami robi się coraz cieplej, nie ma lepszego niż chrupiąca surówka ze świeżych warzyw. Ogórki i sałata mogą jednak pójść w odstawkę, gdyż prawdziwą wiosenną królową surówek jest młoda kapusta. To właśnie z niej wyczarujecie najpyszniejszy i najbardziej chrupiący dodatek do obiadu lub grilla. Prościej i szybciej już się nie da. 

Co można dodać do szybkiej surówki z młodej kapusty?

Zastanawiacie się, jaką surówkę można zrobić z młodej kapusty? Wcale nie musicie pędzić do sklepu czy warzywniaka po wymyślne dodatki. Wystarczy tylko kilka produktów, które zwykle macie w swoich lodówkach i kuchennych szafkach. Potrzebne będzie tylko 5 minut przygotowań i 5 składników, czyli jabłko, kukurydza konserwowa, świeży ogórek, jogurt naturalny i sok z cytryny. Taki podstawowy zestaw doprawiamy już jedynie solą, pieprzem oraz ewentualnie odrobiną koperku i gotowe.

Takie proste, a takie pyszne, a to wszystko za sprawą idealnie zbalansowanych smaków, gdyż delikatna w smaku kapusta idealnie dopełnia się z soczystością jabłka, odświeżającym aromatem ogórka i słodyczą kukurydzy, a wszystko łączy kremowy jogurt przełamany kwaśną cytrynową nutą. Ważne są jednak odpowiednie proporcje, dzięki którym wszystko wspaniale się dogrywa. Zobaczcie, jak wymieszać ten zestaw, aby wyszedł doskonale.

Polecamy też przepis na surówkę z młodej kapusty z dodatkiem marchewki i koperku.

Przepis na surówkę z młodej kapusty z ogórkiem

Około pół kilograma młodej kapusty drobno siekamy, posypujemy solą i odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę i zmiękła. W tym czasie obieramy 1 ogórka oraz 1 średnie jabłko i ścieramy je na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Kapustę odsączamy z nadmiaru wody i mieszamy z pokrojonymi składnikami. Teraz dodajemy również 1 puszkę odsączonej z zalewy kukurydzy i wszystko mieszamy z 3 łyżkami jogurtu, 1 łyżeczką soku z cytryny. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i drobno posiekanym świeżym koperkiem.