Mizeria, kapusta kiszona i tarta marchewka już wam się znudziły? Ta surówka zachwyci was wyrazistym smakiem, a jej przygotowanie trwa tylko kwadrans. Potrzebne będą podstawowe składniki i 1 ważny dodatek. Nie pomijajcie go, bo to właśnie on gwarantuje cały sukces tego przepisu. To niedrogi produkt, który znajdziecie w każdym sklepie.
Czym doprawić surówkę z kapusty i buraków?
Zarówno kapusta, jak i burak same w sobie są delikatne w smaku, dlatego potrzebują wyrazistego sosu. Zwykle robimy taki dressing na bazie oliwy, soku z cytryny i podstawowych przypraw, ale warto wzbogacić go jeszcze jednym składnikiem. Wspaniałym dodatkiem, który zmienia smak i zapach każdej surówki, jest mielona kolendra. Gwarantujemy, że gdy wymieszacie ją z burakami i kapustą, uzyskacie dużo lepszy efekt.
Przepis na surówkę z kapusty i buraków
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 burak
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
1. Kapustę drobno szatkujemy, a następnie solimy i ugniatamy dłońmi. Odstawiamy na kilka minut, aby zmiękła.
2. W tym czasie buraka i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek również obieramy i bardzo drobno siekamy.
3. Nasoloną kapustę mocno odciskamy z nadmiaru wody, a następnie mieszamy z pozostałymi warzywami. Dodajemy też oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.