Z mielonym, schabowym czy gulaszem - surówka z buraków do obiadu to klasyka, która doskonale smakuje ze wszystkimi daniami. Jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa, dlatego chętnie pojawia się na naszych stołach. Niektórzy jednak nie przepadają za dodatkiem cebuli, przez co przekreślają cały ten przepis. Oto pomysł na znacznie smaczniejszą wersję klasycznej sałatki buraczanej. Nie znajdziecie tu cebuli, a zamiast niej pojawia się pewien znacznie ciekawszy składnik.

Co dodać do buraków, żeby smakowały lepiej?

Surówka z buraków w większości domów wygląda podobnie i dorzuca się do niej cebulkę, oliwę i podstawowe przyprawy. Taki skład sprawia jednak, że ten dodatek do obiadu nie przekonuje każdego. Co więc dodać do buraków, aby miały ciekawszy i bardziej wyrazisty smak? Sekretnym składnikiem, który genialnie podkręci buraczaną nutę, jest świeża gruszka. Jej słodki smak i przyjemny aromat idealnie przełamuje też czosnkowy dressing na bazie oliwy. Zobaczcie, jak zrobić surówkę z buraków i gruszki, a już na stałe zagości ona w waszym obiadowym menu.

Przepis na surówkę z buraków i gruszki

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 1 gruszka
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od upieczenia buraków. Warzywa najpierw dokładnie myjemy, a następnie owijamy folią aluminiową wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około godzinę. Po tym czasie studzimy je, zdejmujemy skórkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Tak samo ścieramy również obraną marchewkę oraz gruszkę. Natkę pietruszki drobno siekamy, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Gotową surówkę odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na kilka godzin.