Lato rządzi się swoimi prawami. Coraz częściej jesteśmy spragnieni soczystych pomidorów, orzeźwiających ogórków gruntowych czy innych dóbr naszych pól czy działek. Niektóre z nich możemy spokojnie zajadać wraz ze skórką, o ile mamy pewność, ze były uprawiane bez dodatku środków ochrony roślin. Z naszego doświadczenia wiemy, że najprostsze w uprawie są pomidory koktajlowe w kształcie dzwonków. Soczyste, mięsiste i świetnie pasujące do sałatek i surówek. Czy wiecie, jak doprawić ulubiony dodatek Polaków do obiadu? Bez niego surówka nie będzie smakowała już tak samo. Sprawdźcie poniższą poradę i przepis.

Co dodać do surówki na bazie ogórków, pomidorów i szalotki?

Wybierzcie ostry nożyk do obierania warzyw. Dodatkowo przyda się większa miska. Proponujemy, aby zrobić surówkę z podwójnej porcji - znika bardzo szybko, a jest niezastąpiona także na rodzinnych imprezach przy grillu.

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów malinowych lub podłużnych,
  • 15 ogórków gruntowych,
  • 3 szalotki,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Pomidory obierzcie ze skórki lub pozostawcie - zależy od was, jeżeli macie produkt z pewnego źródła, pozostawcie ją.
  2. Pokrójcie w cienkie plasterki.
  3. Umyjcie i obierzcie ogórki gruntowe w plasterki.
  4. Szalotki obierzcie i posiekajcie w mniejsze krążki.
  5. Wymieszajcie wszystkie składniki ze sobą i doprawcie solą i pieprzem.
  6. Zetrzyjcie czosnek na tarce i dodajcie do reszty składników.
  7. Na koniec dolejcie śmietanę i wymieszajcie.
  8. Podawajcie sałatkę od razu lub gdy smaki nieco przegryzą się.

Czy pomidory do surówki powinny być sparzone?

Pomidory, które chcemy zjeść na surowo, powinny być zawsze sparzone. Dodatkowo z łatwością będziecie mogli obrać skórkę. Wystarczy przełożyć pomidory do miseczki i przelać wrzątkiem. Wcześniej można delikatnie naciąć je za pomocą noża. To pomoże w sprawnym zdjęciu skórki. Sparzone pomidory są bezpieczne także dla mniejszych dzieci, których żołądek może nie być przystosowany do pomidorów ze skórką. Parzenie pomidorów powinno się odbywać przez około 1,5 minuty, aby nie stracić wartości odżywczych oraz witamin.