Jedzenie na kółkach – modne jak nigdy wcześniej
Food trucki opanowały nasze miasta. Możemy uczestniczyć w ich zjazdach przy okazji różnych wydarzeń kulturalnych, koncertów, festiwali, czy po prostu natknąć się na nie w najbardziej popularnych miejscach – szczególnie w okresie letnim. Mobilne restauracje serwują coraz to bardziej wyszukane, oryginalne i bardzo smaczne wersje popularnych dań, przygotowując je z wysokiej jakości składników i podając szybko i wygodnie. Właśnie dlatego ten współczesny trend doskonale odpowiada tak wielu osobom.

Burger – najpopularniejsza kanapka świata
Burger to danie, które stało się już symbolem „ulicznego jedzenia”. Istnieje mnóstwo wersji tej popularnej kanapki, a kulinarni specjaliści prześcigają się w wymyślaniu unikalnych dodatków do niej. Jeśli masz ochotę na samodzielnie przygotowanego smacznego burgera, a najbardziej klasyczna wersja już Ci się znudziła, wypróbuj przepis z bloga Kuchnia Doroty.

Burger z Karmelizowaną Cebulą i Bekonem w Ziarnistej Bułce

                                         

Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
2 duże cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Na patelni zeszklić cebulę na oleju, następnie wlać ¼ szklanki octu balsamico i łyżkę miodu. Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Smażyć ok. 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Cały płyn musi wyparować, a cebula stać się błyszcząca i ciemna.
 

Przygotowanie burgerów:
W misce wymieszać 500 g mięsa wołowego z solą i pieprzem. Uformować burgery i ponacinać nożem w kratkę. Na rozgrzanym grillu lub na grillowej patelni smażyć 4-5 minut z każdej strony.
Na drugiej patelni na dużym ogniu ułożyć 4 plastry bekonu, smażyć z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu odłożyć na deskę, w tym czasie bekon zrobi się chrupiący.
Bułki przeciąć, dodatki (pomidor, avocado, ser chedar) pokroić w plastry. Bułki przekrojoną częścią ułożyć na grillu lub patelni, podgrzewać 2 minuty. Na jednej połowie bułki położyć ser, gorącego burgera, łyżeczkę karmelizowanej cebuli, chrupiący bekon, plastry avocado i pomidory. Przykryć wierzchnią częścią bułki, spiąć wykałaczką.

Taki burger będzie znakomicie smakował z sałatką ziemniaczaną z ogórkiem i selerem naciowym.

Przygotowanie sosu:
W miseczce połączyć ½ szklanki oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 1 łyżkę posiekanego koperku. Dokładnie wymieszać.

Przygotowanie sałatki:
500 g młodych ziemniaków ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić. Ogórka oraz 3 kawałki selera naciowego pokroić w średniej grubości półplasterki. W dużej misce połączyć ziemniaki, ogórki i selera, delikatnie podrzucając, wymieszać składniki. Wlać sos i ponownie wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut. Ok. 100 g boczku obsmażyć na patelni tak, aby się zrumienił. Przełożyć na papierowy ręcznik i odsączyć tłuszcz. Chrupiącym boczkiem posypać sałatkę przed podaniem.

Dokładną listę składników oraz sposób przygotowania znajdziecie tutaj.

Najlepszy sposób na orzeźwienie

Do takiego posiłku idealnie będzie pasować Warka Radler 0,0%. To połączenie bezalkoholowego piwa Warka z cytrynową lemoniadą z pewnością ugasi pragnienie i przyjemnie zaskoczy swoim cytrusowym smakiem z nutą piwnej goryczki. Jeśli chcecie, by wasz domowy „street food” smakował jeszcze lepiej, przygotujcie prosty, orzeźwiający koktajl. Ciekawe pomysły na efektowne drinki znajdziecie w filmie Sprytnych Babek.