Macie ochotę na pyszny jabłecznik, ale na samą myśl o wyrabianiu i wałkowaniu ciasta stygnie wam zapał? Ten przepis zrobicie bez wyciągania wałka z szafki. Możecie też zostawić tam schowaną blachę i papier, bo one też się nie przydadzą. Jak to możliwe? Zobaczcie zaskakujący przepis, który zachwyca każdego.
Jak zrobić szarlotkę bez zagniatania i wałkowania?
Jak zrobić szarlotkę bez blachy i papieru do pieczenia? Okazuje się, że równie pyszne, a znacznie szybsze w wykonaniu ciasto można upiec w garnku. Wystarczy przelać do niego ciasto na jabłecznik i wstawić go do piekarnika, więc odpada tu pracochłonne wyrabianie, wałkowanie i wylepianie formy. Ten zaskakujący i jakże efektowny przepis pokazał na swoim kanale YouTube Tomasz Strzelczyk, jeden z ulubionych kulinarnych twórców internetowych. Kucharz pokazał, że ciasto przygotowane w garnku może wyglądać i smakować równie fantastycznie, co to upieczone w blaszce lub tortownicy.
Przepis na szarlotkę z garnka
Składniki:
- 100 g cukru
- 6 jabłek
- 150 g drobno posiekanych orzechów
- 200 g powideł śliwkowych
- 7 jajek
- 140 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- pasta waniliowa
- niewielka szczypta soli
Przygotowanie:
1. Na dno dużego garnka wsypujemy 3 łyżki cukru i powoli podgrzewamy go na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie ostrożnie kręcimy garnkiem, aby powstały karmel pokrył ścianki na wysokość około 4 centymetrów.
2. Jabłka wydrążamy z gniazd nasiennych i układamy je w garnku wydrążonymi otworami do góry tak, aby nie dotykały brzegów. Miejsca po pestkach wypełniamy połową powideł oraz 50 g posiekanych orzechów.
3. Jajka miksujemy z resztą cukru i solą na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, 50 g posiekanych orzechów, pastę waniliową i na sam koniec olej. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
4. Gotowym ciastem zalewamy jabłka w garnku i wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy ciasto przez około 45 minut.
5. Upieczoną szarlotką ostrożnie wykrajamy nożem dookoła garnka, a następnie przewracamy naczynię do góry nogami na paterę lub duży talerz, aż ciasto odejdzie. Górę szarlotki smarujemy resztą powideł i posypujemy pozostałymi orzechami.