Wiosna to czas wielu pysznych i wartościowych nowalijek, ale ten produkt to prawdziwa gwiazda ogródka. Spotkamy go na każdym targu i w markecie, ale nie każdy wie, jak wiele witamin kryje się w każdym jego kęsie. Okazuje się, że cennymi właściwościami przebija niejeden produkt z aptecznych półek. Zobaczcie, o czym mowa i zajadajcie to na pęczki.

Tani skarb prosto z ogródka

Ten genialny składnik za pół darmo to nic innego jak znana i lubiana rzodkiewka, która ma tylko 3 kalorie, a ogrom cennych składników odżywczych. Choć często wrzucamy ją do koszyka, to nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, co się w niej kryje. Tymczasem jest pełna witamin C, A oraz tych z grupy B, a także bogata w żelazo, siarkę, cynk, fosfor i potas. Oprócz tego znajdziemy w niej też cenne związki siarki, które upiększają nasze włosy i paznokcie. Rzodkiewki dodadzą nam jednak nie tylko urody, ale i mnóstwo zdrowia. Zobaczcie, jak poprawiają kondycję całego organizmu, a od razu kupicie kilka pęczków.

Właściwości rzodkiewki

Co daje jedzenie rzodkiewki? To tylko niektóre korzyści, płynące z włączenia jej do codziennego menu:

  • poprawia trawienie,
  • działa bakteriobójczo,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • poprawia wzrok,
  • wspomaga pamięć i koncentrację,
  • wzmacnia paznokcie,
  • poprawia kondycję włosów i zapobiega ich wypadaniu,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • dba o prawidłową pracę serca,
  • łagodzi stany zapalne,
  • działa wykrztuśnie,
  • pomaga przy reumatyzmie.

Co zrobić z rzodkiewki?

Te niewielkie różowe kuleczki można oczywiście chrupać solo, jako dodatek do kanapek, ale także wykorzystywać do wielu przepisów. Absolutnym hitem jest różowy chłodnik, twarożek z rzodkiewką oraz surówka z rzodkiewki ze śmietaną, ale to nie wszystko, co ma do zaoferowania to warzywo. Coraz bardziej popularne stają się też kiszone rzodkiewki, idealne jako dodatek do obiadu lub niskokaloryczna przekąska.

Choć zwykle jemy rzodkiewkę na zimno, to zdecydowanie warto przetestować ją również w wersji na ciepło. Przygotujcie choć raz rzodkiewki smażone na maśle lub zapiekane w piekarniku, a będziecie zachwyceni ich smakiem i aromatem. Nie każdy też wie, że z rzodkiewki można wyciskać sok, doskonały na ból gardła, choroby oskrzeli czy astmę