Motywem przewodnim warsztatów kulinarnych były desery i wypieki w zdrowej wersji. Nie mogło więc zabraknąć fit ciasta, jakim jest chlebek bananowy – słodycz w tym wypieku zapewniają dojrzałe banany i dodatek ksylitolu. Z kolei klasyczne kruche ciasto ze śliwkami i ciasteczka bananowe miały w składzie mąkę orkiszową oraz brązowy cukier.  Dobrze znany deser z dzieciństwa - czyli budyń - powstał ze blendowanej na gładko kaszy jaglanej. Słodzony syropem klonowym i serwowany z musem mango idealnie wpisywał się w trend na zdrowsze domowe słodkości.

Jak widać po opisie przepisów autorstwa blogerek kulinarnych, w trakcie gotowania każda z par korzystała z robota planetarnego Kenwood Prospero. To proste, ale niezwykle wszechstronne urządzenie kuchenne z silnikiem o mocy 1000W i pojemną misą (4,3 l). Robot planetarny Prospero ma 6 prędkości pracy, funkcję pracy pulsacyjnej oraz 3 gniazda obrotów. W zestawie urządzenia znajdują się aż 3 wytrzymałe mieszadła, niezbędne do domowej cukierni tj. mieszadło K, trzepaczka i hak do ciasta. W zestawie znajdziemy też malakser z 3 tarczami (1,4 l), maszynkę do mielenia, wyciskarkę do cytrusów, sokowirówkę i uniwersalny młynek. Ponadto do robota dopasowany został szklany blender (1,2 l), który nadaje się także do kruszenia lodu. Blender pomógł nie tylko w przepisie na imbirowy budyń jaglany z musem mango, ale również –w przygotowaniu sosu malinowego, który pojawił się w przepisie szefa Michela Moran.

Druga część spotkania skupiła się bowiem na odtworzeniu deseru według pomysłu ambasadora marki Kenwood. Przepis na owoce pod zabajone także poszedł gładko dzięki użyciu robota planetarnego Prospero. Utarte na puszystą masę jajka z cukrem pudrem były idealnie napowietrzone, a można przygotować je dosłownie w kilka chwil!

Gdy wszystkie propozycje deserów i wypieków w zdrowszej wersji pojawiły się na stole, uczestnicy zgodnie podsumowali, że pomoc robota planetarnego w przygotowaniu różnych przepisów w większych niż dwóch porcjach była nieoceniona. Oszczędność czasu, porządek w kuchni i pyszny efekt gwarantowane.

Specjalnie dla Was polecamy przepis szefa kuchni Michela Morana na owoce pod zabajone.

Składniki:

1 jabłko

1 gruszka

125g malin

3 jajka

50g cukru pudru

50g masła

sól

100g brązowego cukru

świeża mięta

Potrzebne akcesoria kuchenne:

robot planetarny Kenwood Prospero

obieraczka

nóż

foremka do zapiekania

Sposób przygotowania:

Obierz jabłko i gruszkę, pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłko i gruszkę. Gdy owoce zaczną się lekko podpiekać, dodaj do nich brązowy cukier. Do misy robota włóż 1 całe jajko i 2 żółtka. Utrzyj je z cukrem pudrem na delikatną puszystą masę- ma być prawie biała. W międzyczasie dodaj szczyptę soli. Do rondelka wrzuć maliny, zalej odrobiną wody, dodaj kilka listów mięty i łyżeczkę cukru pudru (jeśli wolisz bardziej słodkie- dodaj ciut więcej cukru). Po przestudzeniu malin, zblenduj je w kielichu robota (kilka malin zostaw do dekoracji). Włóż skarmelizowane owoce do foremki do zapiekania, polej sosem malinowym i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksimum (funkcja grilla) na 2 minuty- pilnuj, aby się nie przypaliło! Podawaj udekorowane malinami i świeżą miętą.