Bób to dość sycące i przepyszne warzywo strączkowe, które ma charakterystyczny smak i zapach. Podobnie jak z brukselką - albo jest kochany, albo znienawidzony. Bez względu na to, w jaki sposób chcecie go podać, jest niezwykle aromatyczny nawet z wody, z odrobiną masła i soli. Przygotujecie z niego warzywne pasty, smarowidła, wegański gulasz czy też farsz do krokietów czy naleśników. Siostra Anastazja, znana z przepisów na przepyszne dania i ciasta ma na swoim koncie także wyśmienite danie z bobu. Dodaje do niego jeden składnik, dzięki któremu smakuje wręcz doskonale.

Jak zrobić bób według Siostry Anastazji?

Wystarczy jedynie głęboki garnek i można zabierać się do pracy. Bardzo ważne jest, aby wybierać jak najmłodszy bób, aby smakował wyśmienicie. Jego ugotowanie zajmuje znacznie mniej czasu, niż tego starszego. Dodatkowo można zajadać go także w łupinach. Mają najwięcej wartości odżywczych oraz błonnika, niezbędnego do prawidłowego trawienia i przemiany materii. Sprawdźcie przepis Siostry Anastazji, a pozostanie z wami na znacznie dłużej, niż sądzicie:

Składniki:

  • kilogram bobu,
  • kilogram świeżych lub mrożonych grzybów,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • cebula,
  • 200 ml śmietanki,
  • opcjonalnie: posiekana pietruszka lub koperek.

Przygotowanie:

  1. Bób ugotujcie w osolonym wrzątku. Jeżeli jest młody, wystarczy zaledwie 15 minut, aby delikatnie zmiękł. Natomiast jeżeli to starszy okaz, dodajcie jeszcze około 5-8 minut.
  2. Grzyby umyjcie, osuszcie i przełóżcie na sitko.
  3. Zeszklijcie posiekaną drobno cebulę na rozgrzanej patelni wraz z odrobiną oleju.
  4. Następnie dorzućcie posiekane grzyby i zesmażcie.
  5. Dodajcie ugotowany bób i doprawcie solą i pieprzem.
  6. Wlejcie na koniec śmietankę i podgotujcie.
  7. Danie podawajcie jeszcze wtedy, gdy jest ciepłe.
  8. Jeżeli lubicie, posiekajcie na koniec pietruszkę lub koperek i posypcie całe danie.

Czy bób można spożywać przy diecie keto?

Dieta keto zakłada spożycie tłuszczy zarówno zwierzęcych, jak i odzwierzęcych. W tym awokado czy np. masło. Węglowodany powinny być ograniczone, na poczet tworzącej się syntezy ciał ketonowych. Dzięki temu organizm człowieka jest w stanie uzyskać energię z zgromadzonego tłuszczu, a nie glukozy.

Bób jest źródłem węglowodanów, dlatego nie powinien być spożywany podczas diety ketogenicznej. Podobnie jak w przypadku batatów, fasoli czy ziemniaków. Najlepiej zastąpić go kiszonkami, które mają znikomą ilość cukrów, a są bogate w probiotyki i cenne witaminy i minerały.