Planujecie przygotować na święta pierogi z kapustą i grzybami? Pomińcie ten drugi składnik i zastąpcie go innym, znacznie tańszym i łatwiej dostępnym produktem. Wcale nie chodzi tu o pieczarki, a o pewien składnik z lodówki. Spróbujcie tego połączenia, a zdziwicie się jakie to pyszne. 

Jak zrobić farsz do pierogów z kapustą? Oryginalny pomysł siostry Anastazji

Tradycyjny przepis na pierogi z kapustą zwykle zawiera też grzyby, ale siostra Anastazja ma na niego inny pomysł. Ulubiona kucharka internautów nie moczy suszonych grzybów, tylko łączy gotowaną kapustę z twarogiem i smażoną cebulką, uzyskując przepyszny i maksymalnie aromatyczny farsz, którym wypełnia pierożki po brzegi. Choć mało kto połączyłby kapustę z białym serem, okazuje się, że te dwa produkty świetnie razem smakują i pozytywnie zaskakują każdego smakosza. Zobaczcie pełny przepis i sami spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku. 

Przepis na pierogi z kapustą i twarogiem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki letniej wody,
  • ćwierć szklanki gorącego mleka,
  • 1 jajko,
  • połowa główki kapusty,
  • 200 g twarogu,
  • 1 cebula,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i robimy w niej dołek, do którego wlewamy gorące mleko. Wszystko lekko mieszamy widelcem, a następnie wlewamy wodę, dodajemy jajko i sypiemy trochę soli. Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto, po czym owijamy je folią i odstawiamy.

Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie obieramy cebulę, drobno ją siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Ugotowaną kapustę odsączamy i mieszamy z pokruszonym twarogiem, cebulką oraz solą i pieprzem.

Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy z niego kółka szklanką. Następnie każdy krążek faszerujemy ciastem i sklejamy pierożki. Gotowe pierogi z kapustą i twarogiem gotujemy w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.