Składniki (na 8 porcji):

  • 500 g twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 500 g mascarpone z Piątnicy
  • 300 g maślanych ciasteczek lub herbatników
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml kremówki
  • 150 g drobnego cukru
  • laska wanilii
  • puszka kajmaku
  • 200 g orzechów włoskich lub pekan
  • szczypta soli

 

Wykonanie (70 minut):

Zanim zaczniesz, wyjmij masło z lodówki, żeby zmiękło. Ciastka rozkrusz dokładnie w misce, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Wyłóż masę na okrągłą blaszkę o przekątnej 24 centymetry i wstaw do lodówki na pół godziny.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je.

Twaróg i serek mascarpone z Piątnicy zmiksuj razem z ubitymi wcześniej żółtkami, kremówką oraz wanilią (zobacz na filmie, jak uskrobać wanilii z laski). Następnie dodawaj w trzech partiach ubite białka, delikatnie mieszając.

Przełóż masę do blaszki z maślanym spodem, wyrównaj i piecz 60 minut w 170 stopniach.

Upieczony sernik przełóż na paterę, polej kajmakiem i udekoruj orzechami.

Kto zasłużył na kawałek?

 

Więcej przepisów znajdziesz TU