Wśród uwielbianych smaków z dzieciństwa niewątpliwie na podium znajduje się ryż z jabłkami. Nie wygląda on może bardzo efektownie na talerzu, ale jest przepyszny. Jeśli chcecie, możecie go zrobić nieco inaczej - tak, by był nie tylko smaczny, ale i pięknie się prezentował. Wystarczy zapiec go w piekarniku, koniecznie z dodatkiem bezy z wierzchu. Tak zrobiony ryż z jabłkami to smaczna propozycja na deser albo na obiad. Wówczas polecamy podać go ze śmietaną i cukrem. Ryż z jabłkami w tej wersji zrobicie z poniższego przepisu. 

Przepis na zapiekany ryż z jabłkami

Składniki:

Masa ryżowa:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki ryżu
  • 3 łyżki białego lub brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Beza:

  • pół szklanki cukru
  • białko z 2 jajek

Przygotowanie:

Wysypcie na sitko dwie szklanki suchego ryżu i wypłuczcie go pod bieżącą wodą. Następnie do garnka wlejcie litr mleka, szklankę wody, wsypcie 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Wymieszajcie.

Gdy mleko się zagotuje, wsypcie do niego ryż. Gotujcie na małym ogniu, aż ryż zmięknie (od 20 do 25 minut). Mieszajcie regularnie, żeby ryż się nie przypalił ani nie rozgotował.

Kiedy ryż wchłonie już prawie cały płyn, wyłączcie gaz pod garnkiem. Przykryjcie go pokrywką oraz grubym ręcznikiem i poczekajcie 1 godzinę.
W międzyczasie obierzcie jabłka i zetrzyjcie je na tarce, na dużych oczkach. 

Roztopcie 1 łyżkę masła na patelni. Wsypcie jeszcze 3 łyżki cukru i mieszajcie, aż zacznie się topić. Wówczas wsypcie starte jabłka, wymieszajcie.

Wlejcie 1 łyżkę soku z cytryny i po wymieszaniu smażcie przez około 10 minut. Pod koniec do jabłek wsypcie 1 łyżeczkę cynamonu. Zamieszajcie i odłóżcie patelnię na bok. 

Włóżcie połowę ugotowanego ryżu do głębokiego naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej masłem. Przełóżcie na jego wierzch jabłka z patelni i wyrównajcie z wierzchu. Na to połóżcie resztę ryżu. 

Do miski wlejcie 2 białka i ubijcie na sztywno. Gdy zacznie się tworzyć piana, wsypcie pół szklanki cukru i ubijajcie jeszcze chwilę, aż powstanie piana. 

Wyłóżcie pianę z białek na wierzchu zapiekanki. Szpatułką rozprowadźcie go równo, wyrównajcie i włóżcie naczynie żaroodporne do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 25 minut. Smacznego!