Lubicie dania jednogarnkowe? A może skusicie się na danie z jednej blachy? To wspaniały pomysł dla całej rodziny zwłaszcza, gdy nie macie czasu na pracochłonne przygotowania. Tak zrobiona karkówka będzie idealnym pomysłem na 2-dniowy posiłek, który na długo wam się nie znudzi. Przygotujcie większą porcję, z pewnością nie zostaną resztki.

Jak zrobić karkówkę z blachy w piekarniku?

Składniki:

  • 2 kilogramy karkówki
  • 2-3 cebule białe
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • kilogram ziemniaków
  • 200-300 gramów sera żółtego lub w typie mozzarella

Sos:

  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego

Sałatka (opcjonalnie):

  • 2 ogórki
  • 2-3 pomidory
  • cebula czerwona
  • awokado
  • miks sałat
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie wytrzyjcie za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Ułóżcie na blasze do pieczenia i doprawcie.
  3. Polejcie oliwą z oliwą tak, aby każdy kawałek był nią obtoczony.
  4. Dodajcie posiekaną cebulę
  5. Następnie obierzcie ziemniaki i pokrójcie w plasterki.
  6. Doprawcie solą i pieprzem i ułóżcie na wierzch mięsa.
  7. Zetrzyjcie ser i dodajcie na wierzch ziemniaków.
  8. Przygotujcie sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu.
  9. Polejcie nim ziemniaki.
  10. Przykryjcie całość folią do pieczenia.
  11. Mięso wstawcie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i przeczcie przez 60 minut.
  12. Po tym czasie zdejmijcie folię i pieczcie jeszcze przez 30 minut.
  13. W międzyczasie przygotujcie sałatkę.
  14. Wszystkie warzywa pokrójcie w plasterki lub drobną kostkę.
  15. Wymieszajcie z sosem na bazie tartego czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
  16. Danie świetnie smakuje również na 2 i 3 dzień.

Porada

Karkówka będzie jeszcze smaczniejsza, gdy zamarynujecie ją dzień wcześniej. Jeżeli zaplanowaliście taki obiad już wcześniej, warto zmiękczyć ją i odstawić do lodówki. Natrzyjcie mieszanką octu jabłkowego, miodu, soku z cytryny oraz soli. Dzięki temu smaki lepiej przygryzą się.