Lubicie dania jednogarnkowe? A może skusicie się na danie z jednej blachy? To wspaniały pomysł dla całej rodziny zwłaszcza, gdy nie macie czasu na pracochłonne przygotowania. Tak zrobiona karkówka będzie idealnym pomysłem na 2-dniowy posiłek, który na długo wam się nie znudzi. Przygotujcie większą porcję, z pewnością nie zostaną resztki.
Jak zrobić karkówkę z blachy w piekarniku?
Składniki:
- 2 kilogramy karkówki
- 2-3 cebule białe
- łyżeczka mielonego pieprzu
- łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
- kilogram ziemniaków
- 200-300 gramów sera żółtego lub w typie mozzarella
Sos:
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki majonezu
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
Sałatka (opcjonalnie):
- 2 ogórki
- 2-3 pomidory
- cebula czerwona
- awokado
- miks sałat
- czosnek
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- sok z jednej cytryny
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie wytrzyjcie za pomocą ręcznika papierowego.
- Ułóżcie na blasze do pieczenia i doprawcie.
- Polejcie oliwą z oliwą tak, aby każdy kawałek był nią obtoczony.
- Dodajcie posiekaną cebulę
- Następnie obierzcie ziemniaki i pokrójcie w plasterki.
- Doprawcie solą i pieprzem i ułóżcie na wierzch mięsa.
- Zetrzyjcie ser i dodajcie na wierzch ziemniaków.
- Przygotujcie sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu.
- Polejcie nim ziemniaki.
- Przykryjcie całość folią do pieczenia.
- Mięso wstawcie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i przeczcie przez 60 minut.
- Po tym czasie zdejmijcie folię i pieczcie jeszcze przez 30 minut.
- W międzyczasie przygotujcie sałatkę.
- Wszystkie warzywa pokrójcie w plasterki lub drobną kostkę.
- Wymieszajcie z sosem na bazie tartego czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
- Danie świetnie smakuje również na 2 i 3 dzień.
Porada
Karkówka będzie jeszcze smaczniejsza, gdy zamarynujecie ją dzień wcześniej. Jeżeli zaplanowaliście taki obiad już wcześniej, warto zmiękczyć ją i odstawić do lodówki. Natrzyjcie mieszanką octu jabłkowego, miodu, soku z cytryny oraz soli. Dzięki temu smaki lepiej przygryzą się.