Do dziś wspominacie babcine racuchy, ale szukacie też innych pomysłów na to danie w nieco nowocześniejszej wersji? Ten przepis sprawi, że przestaniecie już testować wszystkie inne receptury. Cały sekret tkwi w dodatku budyniu. Spróbujcie zrobić racuchy budyniowe, a zakochacie się w nich od pierwszego kęsa.

Dlaczego warto dodać budyń do racuchów?

W książkach kucharskich i sieci z roku na rok mnożą się przepisy na racuchy w dziesiątkach różnych odsłon, ale te budyniowe to zdecydowanie najprostsza i najsmaczniejsza wersja. Dodatek proszku budyniowego sprawia, że placuszki mają znacznie delikatniejszą konsystencję i przepiękny zapach. Do racuchów zwykle używa się budyniu waniliowego lub śmietankowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać również inne warianty. Dodatek budyniu truskawkowego czy czekoladowego pozwoli przygotować jeszcze ciekawsze w smaku racuszki.

Oprócz tego, racuchy budyniowe warto przygotować na wodzie gazowanej, która sprawi, że będą one jeszcze bardziej puszyste i wyrośnięte. Tak przygotowane ciasto stanie się po usmażeniu lekkie, jak obłoczek i dosłownie rozpłynie się w ustach.

Prosty przepis na racuchy budyniowe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru pudru + odrobina do dekoracji
  • 1 saszetka budyniu o ulubionym smaku
  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia i budyń.

2. Następnie do suchych składników wbijamy jajka i stopniowo wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolite ciasto bez grudek. 

3. Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor.  

4. Gotowe racuszki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.