Wasza miłość do karpia kończy się w momencie, kiedy macie go przygotowywać? Rozumiemy wasz ból. Smrodek podczas smażenia, a potem posmak mułu skutecznie niszczy ochotę na gotowanie. Karp, to ryba o doskonałym mięsistym wnętrzu. Nie rezygnujcie z niej tak łatwo - dzięki temu sposobowi zagości u was na stole nie tylko od święta.

Jak zrobić karpia bez smażenia, posmaku mułu i smrodu?

Wystarczy kilka składników, aby wyczarować pyszną rybę na wigilijny stół dla całej rodziny:

Składniki:

  • 1,5 kilograma filetów z karpia,
  • 2 duże jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • sok z cytryny i plasterki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Filety z karpia dokładnie opłuczcie, pozbawcie łusek i osuszcie na papierze do pieczenia.
  2. Skropcie sokiem z cytryny, posypcie pieprzem i solą.
  3. Ułóżcie plasterki cytryny na płatach i pozostawcie na około 30 minut, do godziny.
  4. Roztrzepcie jajka.
  5. Rybę obtoczcie w mące, następnie jajkach i na końcu w bułce tartej.
  6. Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Dobrym pomysłem jest też zapieczenie ryby w naczyniu żaroodpornym.
  8. Pieczcie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak wybrać idealnego karpia do pieczenia?

Jeżeli chcecie mieć pewność, ze wybierzecie idealną rybę do pieczenia, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Tyczy się to zarówno karpia kupowanego w całości, jak i tego krojonego przez sprzedawców na filety:

  • waga ryby - jeżeli chcecie piec rybę w całości, warto wybierać taką do 1,5 kilograma - ma soczystsze i delikatniejsze mięso. Szukając ryby na filety, najlepsza będzie powyżej 1,8 kilograma, wtedy będą wydatniejsze i większe.
  • skrzela ryby - powinny być różowawo-czerwonawe. To świadczy o najwyższej świeżości.
  • oczy - nigdy nie powinny być mętne i zapadnięte. Świecące i delikatnie wypukłe są oznaką szybkiego dostarczenia do punktu sprzedaży.
  • skóra - musi być lśniąca i śliska - ryba powinna prawie wypadać z rąk. Jeżeli łuski ściśle przylegają do niej, to bardzo dobra oznaka.
  • grzbiet - wydatny i duży garb to symbol karpia, im większy, tym lepszy i zdrowszy okaz.