Każdy, kto choć raz piekł domowy sernik, doskonale wie, jak trudno uniknąć jego opadnięcia. Nawet najpiękniej wyrośnięte ciasto często staje się oklapnięte tuż po wyjęciu z piekarnika i ciężko temu zapobiec. Zobaczcie, dlaczego tak się dzieje i co zrobić, aby w przyszłości uniknąć tej wpadki. To dziecinnie proste. Wystarczy tylko pominąć 1 krok, który robią niemal wszyscy. To właśnie on psuje cały sernik.
Jak zrobić dobry sernik - na to trzeba zwrócić uwagę
Zanim poznamy przyczynę, dlaczego sernik opada, zwróćmy uwagę na kilka podstawowych zasad udanego ciasta. Bez tych zasad, nawet najlepszy przepis na nic się nie zda:
- należy wybrać tłusty twaróg dobrej jakości,
- najlepiej zmielić ser aż 3-krotnie,
- na 1 kg sera dodajemy co najmniej 3 jajka,
- wszystkie składniki trzeba wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniami.
Nie może zabraknąć w kuchni
Dlaczego sernik opada?
Zwykle dzieje się tak, gdy za szybko wyciągniemy go z piekarnika, jednak to nie jedyna przyczyna. Okazuje się, że częstym winowajcą są też ubite białka. Choć większość przepisów na sernik ma ten etap w krokach przygotowania, to właśnie ubijanie białek mocno napowietrza sernik, ale potem opada on podczas pieczenia. Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Wystarczy tylko zamiast sztywnej piany, lekko rozkłócić białka z żółtkami i krótko zmiksować całą masę sernikową, tyko do połączenia składników. Dzięki temu uzyskamy wilgotne, delikatne i równe jak od linijki ciasto.
Jak uratować sernik, który opadł?]
Jeśli jednak już wyciągnęliście opadnięty sernik z piekarnika, jeszcze nic straconego. Aby go uratować, najlepiej po prostu odciąć wystające brzegi lub polać go rozpuszczoną czekoladą, a wtedy wgłębienie nieco się wyrówna i ciasto będzie optycznie wyglądało dużo lepiej. Zawsze możemy też zastosować przeróżne słodkie dekoracje, którymi wypełnimy zapadnięty dołek.