Puszysty i mięciutki sernik to hit wszystkich rodzinnych imprez. Wspaniale smakuje też jako dodatek do kawy. To ciasto możecie przygotować na rozmaite sposoby, zależnie od upodobań. Jego zrobienie też nie jest specjalnie trudne ani czasochłonne. Co, jednak gdy zabraknie wam mąki? Wcale nie musicie biec po nią do sklepu, 1 zamiennik sprawdzi się doskonale.

Patent na sernik bez grama mąki

Ten trik będzie idealny, gdy zostały wam ziemniaki po obiedzie i nie do końca macie pomysł, w jaki sposób moglibyście je wykorzystać. To doskonałe rozwiązanie też dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu.

Sernik wyjdzie miękki, cudownie pulchny, a przede wszystkim nie opadnie, gdy zamiast mąki dodacie do niego gotowane ziemniaki. To właśnie one wpłyną pozytywnie na jego smak i konsystencję.

Przepis na sernik z ziemniakami

Potrzebne składniki:

  • 750 gr twarogu
  • szklanka cukru
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 6 jaj
  • 150 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw rozkruszcie widelcem twaróg, a następnie połączcie go z ziemniakami. Przepuśćcie kilka razy przez maszynkę do mięsa. Wasza masa stanie się wtedy delikatna i bez gródek.
  2. Wsypcie do miski: cukier, dodajcie żółtka jajek, masło, a całość zmiksujcie blenderem.
  3. Białka ubijcie tak, by powstała sztywna piana.
  4. Połączcie razem wszystkie składniki i dokładnie wymieszajcie. Możecie dorzucić do masy także rodzynki lub skórkę pomarańczową.
  5. Blaszkę wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie do niej ciasto.
  6. Sernik pieczcie przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra ciasta powinna lekko zbrązowieć).