Każdy, kto uprawia w ogródku własne pomidory, powinien znać ten prosty patent. Okazuje się, że dzięki 1 popularnemu składnikowi z kuchennej szafki owoce będą jeszcze słodsze i smaczniejsze. Wystarczy już niewielka garstka, a efekty poczujecie po pierwszym kęsie. Zapamiętajcie ten trik i koniecznie podajcie dalej.

Od czego zależy smak pomidorów?

Zanim poznacie sprytny sposób na osłodzenie swoich pomidorów, zobaczcie, od czego w zasadzie zależy ich smak. Choć wydawać by się mogło, że odpowiedzialny jest za to głównie gatunek pomidora, to w rzeczywistości znaczenie ma też kilka innych czynników:

  • warunki klimatyczne,
  • nasłonecznienie,
  • moment sadzenia,
  • kwasowość gleby,
  • składniki odżywcze w glebie.

Co zrobić, aby pomidory były słodkie?

Jeśli chcecie cieszyć się słodkimi jak marzenie pomidorami, zamiast kupować drogie nawozy ze sklepów ogrodniczych, musicie skierować swoje kroki do kuchni. To właśnie tam znajdziecie najlepszy i najtańszy produkt, dzięki któremu owoce po dojrzeniu zachwycą smakiem jeszcze bardziej. Chodzi o to, by podsypać pomidory odrobiną sody oczyszczonej, która wpływa na kwasowość gleby, przez co wyrastające w niej rośliny mają słodszy posmak. Sypanie sodą przyda się więc szczególnie tym, którzy mają w swoich ogrodach kwaśne warunki glebowe. 

Osładzanie smaku pomidorów to jednak nie wszystko, co potrafi zwykła soda. Okazuje się, że sypanie sodą dodatkowo wzmacnia też pomidory, chroni je przed szkodnikami oraz uodparnia na niekorzystne warunki atmosferyczne. Tyle korzyści, a produkt tani i dostępny w każdym spożywczaku, więc nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować i cieszyć się pięknymi, pysznymi pomidorami.

Soda do pomidorów - stosowanie

Trzeba jednak wiedzieć ile sody sypać i kiedy to robić, aby nie przesadzić. Najlepiej więc podsypywać pomidory sodą dopiero, gdy osiągną wysokość około 25 cm. Dopiero w takim momencie możemy rozsypać na glebie wokół krzaczków około 4 łyżki tego proszku lub rozrobić 1 łyżkę soli w 2 litrach wody i podlać rośliny.