Długo wyczekiwane truskawki powoli pojawiają się na polskich targach i supermarketach. Niestety nierzadko nabieramy się na ich okazałe kształty oraz kolor, wybierając je do dekoracji tortów czy deserów. Te pierwsze pochodzą najczęściej z zagranicy, udając nasze rodzime zbiory. Przepłacacie, licząc na to, ze towar spełni wasze oczekiwania. Jak nie dać się oszukać nieuczciwym sprzedawcom i jak rozpoznać polskie truskawki? Mamy na to sprawdzoną metodę, która jest z nami od lat. To gwarancja, ze już nigdy nie będziecie musieli wierzyć nikomu na słowo.

Po czym poznać polskie truskawki? Sprawdzone porady

Smak i zapach polskich truskawek jest nie do podrobienia. Desery, sałatki oraz koktajle z ich przygotowaniem są najlepsze. Niekiedy nie macie pewności, czy to faktycznie rodzimy produkt czy importowany owoc? Istotny jest jeden szczegół, który zdradza wszystko. Szypułka. To ona prawdę wam powie. Jędrna, zielona i odstająca od owocu zielona część to gwarancja świeżych owoców, zebranych prosto z krzaka. I to już poprzedniego lub tego samego dnia. Szypułki zagranicznych, sprowadzanych owoców są oklapnięte, wyschnięte i pozbawione wilgoci. Nie pachną oraz nierzadko bardzo szybko żółkną.

Zapach polskich truskawek jest niezwykle intensywny tuż przy szypułce. Delikatny, aromatyczny i lekko kwaśny. Niestety marokańskie odmiany mają nienaturalnie dużą i nieproporcjonalną szypułkę, która nie pachnie owocem. W przekroju są zazwyczaj białe, blade i mają znikome wartości. Garść polskich odmian intensywnie pachnie i jest pełna smaku. Miąższ jest soczysty i jednocześnie zwarty. Bez względu na odmianę, rodzime owoce dojrzewają nieco dłużej, przez co ich rozrost jest przeprowadzany spokojniej. To gwarantuje unikalny smak i zapach.

Jakie są odmiany polskich truskawek?

Jedna z najchętniej kupowanych polskich truskawek to ta, której szypułka jest usytuowana na delikatnym wybrzuszeniu owocu. To jeden z tych trików, który jest przekazywany z pokolenia, na pokolenie. To gwarancja smaku, aromatu i soczystych truskawek. Podobny patent na wybór smacznych pomarańczy, poznaliście już we wcześniejszym artykule.

Jedne z najlepszych odmian polskich truskawek to:

  • Senga Sengana - drobniejsze i ciemniejsze owoce, które były uprawiane już 60 lat temu, dość zwarty i soczysty miąższ, idealny do deserów, odmiana początkowo wyhodowana w Niemczech, świetnie przyjęła się w Polsce,
  • Kent - odmiana średniej wielkości, bardzo słodka - nie wymaga dosładzania w koktajlach, deserach czy innych daniach,
  • Marylin - wyhodował ją Ryszard Majewski, to słodka odmiana o średnich owocach, intensywnych w zapachu.