Placki ziemniaczane smakują w każdej odsłonie. Na słodko ze śmietaną, z cukrem, ale przede wszystkim klasycznie, na słono. Chrupiące i złociste z powodzeniem zjadamy same, ale gdy położymy na nich aromatyczny gulasz mięsny, będą smakować podwójnie dobrze.

Żeby mięso było mięciutkie i rozpadało się pod widelcem, trzeba wybrać odpowiedni jego rodzaj. My proponujemy szynkę wieprzową.
Gulasz z szynki nie tylko jest delikatny, miękki i soczysty, ale też doskonale komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W naszym przepisie do podstawowego zestawu na gulasz dorzucamy kilka składników, które odmienią klasyczne danie w prawdziwy rarytas dla podniebienia. W efekcie otrzymacie danie proste, ale z ciekawą nuta smakową. Soki wypływające z mięsa w połączeniu z pozostałymi smakami złożą się na pyszny, gęsty sos, którym możecie polać placki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby od razu przygotować większą porcję gulaszu i wykorzystać go do innych potraw. Możecie podać go na drugi dzień z ryżem, albo ziemniaczkami i mizerią. Za każdym razem będzie smakować doskonale.

W naszym przepisie oprócz szynki dodaliśmy 2 nietypowe składniki. Gruszki i por. Oba dodatki sprawią, że gulasz będzie bardziej aromatyczny, a nutka słodyczy nada mu niesamowitego aromatu.

Żeby przygotować najlepszy gulasz do placków ziemniaczanych potrzebujecie:

  •     0,5 kg szynki
  •     2 gruszki
  •     1 duża cebula
  •     1 por
  •     1 czerwona papryka
  •     0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  •     1 łyżka soku z cytryny
  •     1 łyżka cukru
  •     3 łyżki oleju
  •     mielony kminek
  •     pieprz i sól

 
Szynkę pokrójcie w kostkę. Cebulę pokrójcie w małą kosteczkę, a białą część pora w krążki. Paprykę pokrójcie w kosteczkę. Obierzcie gruszki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w cienkie plasterki. Żeby nie ściemniały, skropcie je sokiem z cytryny. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzejcie olej, wrzućcie cebulę i zeszklijcie na złoty kolor. Dodajcie paprykę i poczekajcie aż zmięknie. Dodajcie pieprz i kminek. Teraz dorzućcie mięso i smażcie do czasu, aż ładnie się zrumieni. Nie zapominajcie, by często mieszać zawartość garnka. Następnie wlejcie szklankę wody i wino, przykryjcie i duście na średnim ogniu przez 30 minut. W międzyczasie zeszklijcie na patelni z odrobina oleju por z gruszką. Gdy zmiękną dodajcie 2 łyżki wina i posypcie cukrem. Wszystko wymieszajcie i smażcie na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i połączy ze składnikami. Całość dodajcie do garnka z mięsem, wymieszajcie i duście kolejne 20 minut. Na koniec doprawcie gulasz solą do smaku. Podawajcie bezpośrednio na usmażone placki ziemniaczane.
Polecamy zrobić większe placki, na całą patelnie, by można było rozłożyć gulasz na środku placka.

Przepis na klasyczne placki ziemniaczane znajdziecie tutaj ->>