Składniki (na 2 porcje):
 

– 250 g mąki pszennej

– 2 średniej wielkości jajka

– 350 ml mleka

– 50 g roztopionego masła

– 2 łyżki cukru

– pół łyżeczki soli

– serek Twój Smak naturalny

– łyżka kakao

– 2 łyżki miodu

– garść orzeszków ziemnych

– kilka łyżek syropu klonowego

– garść truskawek lub innych owoców

 

Wykonanie (80 minut):

Wbij do miski jajka, roztrzep je, dodaj roztopione masło, dolej mleko i wszystko wymieszaj.

Do drugiej miski wsyp mąkę, cukier i sól, dolej roztrzepane jajka z masłem i mlekiem – wymieszaj dokładnie. Wstaw do lodówki na godzinkę.

Przygotuj w osobnym naczyniu nadzienie – połącz serek z miodem i kakao.

Na suchą, rozgrzaną patelnię nalej 3 porcje ciasta – po łyżce każda. Poczekaj 3 minuty, aż masa się lekko zetnie. Nałóż na każdy placuszek łyżkę masy serowej i polej odrobiną ciasta, przykrywając nadzienie.

Poczekaj 2 minuty i przewróć pankejki. Smaż je przez chwilę, aż będą gotowe.

Podawaj z owocami, potłuczonymi orzeszkami ziemnymi i syropem klonowym.

 

Mniam!

 

Więcej przepisów znajdziesz TU