Pączki maślane, serowe czy te z dodatkiem skórki kandyzowanej to jedne z najlepszych propozycji na karnawał. Nie tylko świetnie smakują, ale także nadają się na prezent dla rodziny czy znajomych. Przygotowujecie większą partię pączków, aby starczyło na około 2-3 dni? Sprawdźcie co zrobić, aby nie były suche i twarde na kolejny dzień. To prosta technika, którą zdradziła nam sąsiadka.

Co zrobić, aby pączki nie były twarde na drugi dzień?

Bez względu na to, czy wypełnicie pączki konfiturą różaną, dżemem czy czekoladą, istnieje ryzyko, że zeschną się na drugi dzień. Wilgoć zawarta w środku nie zapobiegnie wysychania skórki. Polewane grubą warstwą lukru mogą być jedynie słodsze, bez gwarancji na to, ze pozostaną pulchne i smaczne. Najlepszym sposobem na to jest przełożenie ich do papierowej torby z całym jabłkiem lub połówką. Zawińcie worek dodatkowo w torebkę foliową. W ten sposób będą idealnie miękkie i pachnące jeszcze przez kolejne dni.

Najlepiej zrobić tak zarówno z pączkami bez lukru, jak i z cukrem pudrem. Dzięki temu warstwa cukru nie będzie zbytnio się osypywać i rujnować wyglądu wypieku. To sprawdzona metoda, która pozwala na dłuższe cieszenie się smacznymi i domowymi pączkami. Możecie zrobić tak także z oponkami serowymi. Tutaj działa ta sama zasada.

Czy można mrozić surowe lub smażone paczki?

Pączki przygotowywane są z reguły na cieście drożdżowym z rozczynu. W ten sposób są pulchne i niezwykle pachnące. Czy można mrozić surowe pączki? Tak - podobnie jak ciasto drożdżowe, które zostało odpowiednio wymieszane i wyrobione. Mroźcie je wtedy, gdy uformujecie kule po drugim wyrastaniu. Owińcie każdą z nich folią spożywczą i pakujcie osobno do pojemnika.

Wypieczone pączki również możecie zamrozić. Istotne jest, aby to były te, które świeżo usmażyliście, jeszcze tego samego dnia. Te, które pozostały wam z 2-3 dni, najlepiej zjeść od razu. Przełóżcie je do foliowych torebek lub tych z zamknięciem strunowym. Zamroźcie tak samo, jak te z surowego ciasta.