Choć to jedne z najpopularniejszych kwiatów, mało kto wie, jakie mają właściwości. Tymczasem okazuje się, że ich płatki to prawdziwa bomba witaminowa, która genialnie działa na cały organizm. Następnym razem, gdy je zobaczycie, zamiast tylko podziwiać i wąchać, zrywajcie pełne garści i zabierajcie do domu. Zrobicie z nich aromatyczną herbatkę i nie tylko.

Pachnący eliksir urody prosto z podwórka

Ten niedoceniony skarb natury to nic innego jak płatki róż, które nie tylko są jadalne, ale i bardzo zdrowe. Mało kto wie, że kryje się w nich mnóstwo flawnoidów i antocyjanów, które oczyszczają organizm z toksyn i działają przeciwzapalnie. Oprócz tego znajdziemy tam też bogactwo witaminy C, E, K i B, a także potas, magnez, żelazo i fosfor. Wszystko to dopełniają wartościowe olejki eteryczne, które nadają nie tylko fantastycznego zapachu, ale i wartości odżywczych. Zobaczcie, jakie właściwości mają płatki róży, a od razu zapragniecie przynieść je z ogródka do kuchni. 

Płatki róży - właściwości

Te niepozorne płatki cieszą nie tylko nasze oczy i nosy, ale też zbawiennie działają na kondycję, urodę i samopoczucie. Warto ich spróbować, bo lista korzyści jest całkiem długa:

  • wzmacniają odporność,
  • redukują stres i poprawiają nastrój,
  • ułatwiają zasypianie i zapewniają spokojny i zdrowy sen,
  • zwalczają niestrawność,
  • łagodzą stany zapalne skóry,
  • przynoszą ulgę przy bólach menstruacyjnych,
  • łagodzą ból gardła i kaszel,
  • zmniejszają gorączkę.

Jak zrobić herbatę z płatków róż?

Aby wykorzystać wszystkie powyższe właściwości płatków różanych, można jeść je na surowo, wysuszyć lub przerobić na konfiturę czy sok. Najłatwiej jednak zaparzyć pyszny napar, który bije na głowę wszystkie sklepowe herbaty, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Jak parzyć płatki róży? Wystarczy zalać 1-2 łyżeczki płatków gorącą wodą i odstawić napar na 5 minut. Po tym czasie musimy już tylko odsączyć płyn i popijać go ze smakiem.