Latem wspaniałym suplementem diety są sezonowe owoce i warzywa. Tu nie ma żadnej magii ani pustych obietnic - wystarczy kupić je na straganie albo zerwać we własnym ogródku, potem umyć i cieszyć się ich pysznym smakiem oraz dobroczynnymi właściwościami. Po niektóre z nich sięgamy niemal automatycznie, inne są już lekko zapomniane. Do tej drugiej grupy należą jeżyny, które kiedyś były bardzo popularne - krzewy jeżyn można było znaleźć w wielu ogrodach, dużo osób zbierało je również w lesie. Te owoce były stosowane w tradycyjnej medycynie ludowej. Obecnie właściwości jeżyn i ich pyszny smak, zostały nieco zapomniane, postaramy się więc szybko przypomnieć, dlaczego tak naprawdę warto włączyć je do letniego jadłospisu i zjadać w wakacje całymi garściami.

Właściwości jeżyn

Przejdźmy od razu do konkretów i przyjrzyjmy się bliżej właściwościom jeżyn. Polecamy je szczególnie uwadze osób w średnim wieku, dla których mogą stać się prawdziwym superfood. Jeżyny tak naprawdę powinni jednak jeść wszyscy.

  • Wspierają pracę jelit. Jeżyny mają w sobie dużo błonnika, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego i zapobiegają tworzeniu złogów jelitowych. 
  • Sycą na długo, więc jeśli dodamy je do porannej owsianki na mleku, zapewnimy sobie trwałe uczucie sytości i unikniemy częstego podjadania.
  • Dobrze działają na wzrok. Dlaczego? Zawierają dużą ilość witaminy A, która wspomaga pracę oczu i zapobiega zapaleniom siatkówki. Osoby starsze, które są narażone na pojawienie się zwyrodnień plamki żółtej, powinny zjadać ich jak najwięcej.
  • Zmniejszają ryzyko pojawiania się nowotworów. Zawierają mnóstwo antyoksydantów. Zwalczają wolne rodniki i stanowią element istotnej profilaktyki przeciwnowotworowej.
  • Wzmacniają kości. To istotny sygnał dla osób w średnim i starszym wieku, które są narażone na rozwój osteoporozy. Ze względu na zawartość wapnia, magnezu i witaminy K, jeżyny dbają o nasze kości.
  • Są polecane dla cukrzyków. To jeden z owoców o niskim indeksie glikemicznym (ok. 25), dlatego diabetycy mogą je włączyć do swojej diety obok malin, wiśni czy jagód.
  • Wpływają na odporność. Oczywiście pozytywnie - 100 g jeżyn zawiera aż 20 mg witaminy C, która dobrze wpływa na układ odpornościowy i pobudza produkcję białych krwinek.
  • Są zalecane przy anemii. Jeżyny zawierają żelazo - zjadając 200 g tych owoców, zapewniamy sobie 16% dziennego zapotrzebowania na żelazo.
  • Niwelują męczące objawy menopauzy. To kolejny ważny sygnał w kontekście osób po 50-tce - wiele kobiet w tym wieku boryka się z niezwykle uciążliwymi skutkami menopauzy. Jeżyny są bogate w fitoestrogeny, czyli naturalne estrogeny pochodzenia roślinnego. Warto jednak wiedzieć, że fitoestrogeny są zawarte wyłącznie w świeżych owocach, które nie zostały poddane obróbce termicznej. 
  • Pomagają w bolesnym miesiączkowaniu. Powodem znowu jest wysoka zawartość fitoestrogenów.
  • Mają niską kaloryczność. 100 g jeżyn to około 43 kalorie, stanowią więc one dietetyczny dodatek do śniadania czy podwieczorku.

W medycynie ludowej cenione były również liście jeżyn. Napary z liści jeżyn stosowano do okładania trudno gojących się ran - działało to ściągająco i wpływało na zwężenie naczyń krwionośnych.

Kto nie powinien jeść jeżyn?

Wymieniając wszystkie plusy i pozytywne właściwości jeżyn, warto również wspomnieć że te owoce nie są polecane wszystkim. Kto nie powinien jeść jeżyn?

  • Co dość oczywiste, jeżyn nie powinny jeść te osoby, które mają alergię na te owoce. 
  • Jeżyny nie są zalecane tym, którzy mają problem z nawracającymi lub przewlekłymi biegunkami.
  • Te owoce nie powinny znaleźć się w menu tych, którzy unikają dużej ilości błonnika w jadłospisie - dotyczy to np. chorych z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także osób cierpiących z powodu stanów zapalnych przewodu pokarmowego (jelit, żołądka, trzustki, dróg żółciowych).